La relació entre tenir gats i tenir depressió, veure Jesús en torrades o anar a dormir tard i ser manipulador són alguns dels experiments insòlits amb els quals es van atrevir científics de tot el món, guardonats aquesta setmana amb el divertit premi Ig Nobel a la Universitat de Harvard.

"Si una dona va a una clínica psiquiàtrica i té un gat, té el 50 % de possibilitats de tenir depressió", ha afirmat en declaracions a Efe el professor de la Universitat de Michigan David A. Hanauer, que espera que la seva investigació permeti saber si hi ha un microorganisme que pugui afectar els gats i influir en el comportament dels seus amos.

Hanauer i els altres nou investigadors guardonats per la revista d'humor científic Annals of Improbable Research (Anals de la Investigació Improbable) van rebre, com a trofeu, un cartró de pizza signat per tres premis Nobel.

"Volem donar a conèixer èxits científics inusuals o trivials que primer facin riure i després facin pensar", va explicar el director de la revista, Marc Abrahams, que va orquestrar una cerimònia plena de sorpreses i rialles.

Una altra de les investigacions que van destacar en aquesta vint-i-quatrena edició dels Ig Nobel va ser la d'un grup d'experts xinesos i canadencs de la Universitat de Toronto que van analitzar què passa en el cervell de persones que veuen la cara de Jesucrist en les torrades, en un fenomen que es coneix com pareidolia.

"Mostrem imatges aleatòries als participants i els vam dir que el 50 % tenien cares i que l'altre 50 % no en tenia. Encara que en realitat cap torrada tenia cares", va explicar el professor de la Universitat de Toronto Kang Lee, que va destacar que el cent per cent dels participants va assegurar veure cares a la superfície del pa. "Veure Jesús en una torrada és una part del nostre procediment visual", va resumir Lee.

La capacitat lliscant de la pell de plàtan o com reaccionen els rens de l'Àrtic en veure persones disfressades d'óssos polars van ser altres dels temes sobre els quals van investigar alguns dels científics més originals del món.