Les cuineres tenen menys presència als congressos gastronòmics que els seus col·legues masculins perquè són poques les que salten la barrera de l'anonimat. En la jornada inaugural del Fòrum Gastronòmic això ha canviat amb la cuina creativa de Carme Ruscalleda i la tradicional mexicana de Titita.

Ruscalleda, la cuinera amb més estrelles Michelin de l'estat espanyol -set, repartides en els Sant Pau de Sant Pol de Mar i Tòquio i el Moments de la Ciutat Comtal-, va ser el plat fort amb el qual es va inaugurar ahir a Barcelona el fòrum, que se celebra fins dijous i que compleix 15 anys.

A l'auditori va presentar una cuina de passió pel seu entorn, que aprofita la "bellesa" dels productes de temporada i té la ferma intenció de "cuidar la salut del comensal" -ha creat una línia de plats antiedat- mentre aconsegueix "divertir-lo" amb artificis i jocs sàpids. "Ens inspiren els productes de temporada. Cada vegada hi ha més nutricionistes que ens diuen que hem de consumir productes d'estació perquè ens preparen per a la següent. Volem fer un dinar divertit, però també creiem en la salut", va apuntar la cuinera catalana.

I, convençuda que la cuina "pot crear poesia i emocionar el comensal", converteix els "petit fours" en autèntiques obres d'art inspirades en el "bestiari" català, el conjunt d'animals reals o fantàstics que s'exhibeixen en les festes populars de Catalunya.

De l'avantguarda a la tradició a través de Carmen Ramírez Degollado, la coneguda i estimada Titita, que s'ha guanyat el títol de gran dama de la cuina mexicana per la seva defensa de l'autenticitat i la tradició als seus restaurants El Bajío a Mèxic.