Un nou estudi ha analitzat la influència que exerceixen els làctics com la llet, el formatge i els iogurts en la reducció del risc de tenir diabetis tipus 2. Segons els investigadors, consumir freqüentment iogurt pot ajudar a aconseguir-ho, al contrari dels altres làctics.

Fins ara es desconeixia la relació que hi havia entre el consum de iogurt i altres tipus de làctics amb el risc de tenir aquesta malaltia.

El treball que es publica aquesta setmana a la revista BioMed Journal "desmenteix la idea que altres productes làctics, com llet i el formatge, estiguin relacionats amb el risc de diabetis", afirma Mu Chen, investigador de l'Escola de Salut Pública de Harvard (EUA), segons recull l'agència Sinc.

Per arribar a aquestes conclusions, els científics van analitzar els resultats de tres estudis de cohorts que van seguir la història i l'estil de vida de professionals de la salut, com dentistes, farmacèutics, veterinaris, metges, podòlegs i infermeres, d'edats compreses entre els 25 i els 75 anys.

En total, es van analitzar 194.500 persones, de manera que es considera l'estudi més complet realitzat fins ara. "No només analitzem les dades de les nostres cohorts, sinó que també es va realitzar una metaanàlisi amb la integració de resultats previs", indica el líder de l'estudi.

Durant la investigació, l'equip de científics va registrar 15.156 nous casos de diabetis tipus 2 entre les persones de la mostra que van prendre llet, formatge i iogurt separadament. Tot i haver consumit els diferents làctics, l'estudi revela que el risc de desenvolupar la diabetis persisteix. No obstant això, en relacionar els resultats amb l'edat i l'índex de massa corporal (factors de risc de malalties cròniques), es va trobar que només amb el consum de 28 grams de iogurt al dia es redueix el 18% el risc de tenir-ne.

Investigacions prèvies havien atribuït al calci, al magnesi o als àcids grassos aquesta reducció, però el nou estudi demostra que són els bacteris probiòtics del iogurt els que milloren els perfils de greix i l'estat antioxidant en les persones amb diabetis tipus 2. Amb tot, el misteri no està del tot resolt, segons explica Chen: "més consum de iogurt és beneficiós per reduir el risc de diabetis, però calen assaigs clínics aleatoris per confirmar-ho".