Un ordinador analògic japonès fabricat el 1944 que al seu moment va ser pioner en la computació moderna ha estat restaurat i reactivat en una universitat de Tòquio, on ha estat capaç de tornar a resoldre equacions set dècades després. El primitiu aparell mecànic és un dels dos únics analitzadors diferencials que encara hi ha al món (l'altre es troba a la Universitat de Manchester, al Regne Unit).

Investigadors de la Universitat Científica de Tòquio i diversos col·laboradors ara han aconse-guit restaurar l'aparell després d'un any i mig de feina perquè pugui tornar a funcionar, segons ha informat el diari Asahi.

L'equip va haver de netejar tot el dispositiu, que té aproximadament la mida d'una taula de ping-pong, i instal·lar components que s'havien perdut.

Mitjançant un entramat de rodes dentades, vares metàl·liques i discos moguts per motors, l'analitzador diferencial resolia equacions diferencials i traçava les corbes resultants en paper.

Els investigadors van fer servir cordes de koto (instrument musical nipó semblant a una arpa) per tornar a fer girar els discos, ja que es creu que és el material que originalment va utilitzar per a la seva construcció la Universitat Imperial d'Osaka i que després va enviar a Tòquio.