El papa Francesc va advertir ahir que la Humanitat està "al caire de l'irreversible" per maltractar la creació i que, si segueix "a aquest ritme", no quedarà cap món per cuidar.

En una entrevista en una emissora argentina, Francesc va advertir que els éssers humans "tenim una mala relació amb la creació en aquest moment".

Segons el Papa, "vivim en un sistema en què, per guanyar diners, s'ha desplaçat l'home del centre" i s'ha donat lloc a estructures de corrupció, "amb esclavitud, treball esclau i descuit de la creació". "Quan jo m'apropio de tal manera amb suficiència i supèrbia, més enllà dels límits que la mateixa naturalesa m'està donant, començo a crear la incultura", va afirmar.

Va sostenir que "no es tracta de tenir cura de la creació per formar un món millor per als nostres fills". "Si seguim a aquest ritme, no n'hi haurà. Es tracta de tenir cura de la creació per a aquest moment. Estem al caire del que és irreversible", va advertir.

Amb tot, va afirmar que encara que "s'arribi a la catàstrofe", ell creu "en la terra nova i el cel nou" i sap que "la creació serà transformada".

L'entrevista, emesa per Ràdio Milenium, de Buenos Aires, es va gravar a la residència vaticana Santa Marta i va ser realitzada pel periodista Marcelo Figueroa, un líder de la comunitat protestant local que va compartir un programa televisiu sobre diàleg entre religions amb un rabí i amb Jorge Mario Bergoglio quan aquest era arquebisbe de la capital argentina.

El summe pontífex va dir que li "fa mal" el "sentit utilitari de l'amistat", quan es vol treure profit de fer-se amic d'algú.

"Jo m'he sentit usat per gent que s'ha presentat com a amiga i a qui jo potser no havia vist més d'una o dues vegades a la vida, i ha fet servir això per al seu profit. Però és una experiència per la qual passem tots", va assenyalar. "Jo no havia tingut mai tants amics entre cometes com ara. Tothom és amic del Papa. L'amistat és una cosa molt sagrada. La Bíblia diu: 'tingueu un o dos amics'. Abans de considerar algú com a amic, deixa que el temps ho provi" , va dir.

El Papa va sostenir que, pel pecat, fomenten la "cultura de l'enemistat". Aquesta cultura, va explicar, va "des de la guerra fins a les xafarderies dels barris o el lloc de treball, on un degrada, calumnia o difama l'altre amb molta llibertat, com si fos el més natural, encara que no sigui veritat, per tal tenir una posició més poderosa o alguna altra cosa".