Amb les dades extretes de l'últim Eurobaròmetre i més activisme en campanyes promogudes des d'ONG i institucions, el 2015 es va constatar la preocupació creixent i el compromís dels ciutadans europeus amb el medi ambient.

Així, per a vuit de cada deu ciutadans europeus -segons l'Eurobaròmetre- és important o molt important atendre els temes relacionats amb la natura, i per al 75 per cent és preocupant la pèrdua de biodiversitat, cosa que suposa, segons la Comissió Europea (CE), un "consens aclaparador".

A Espanya, aquest percentatge és més elevat, i el 56% dels entrevistats consideren la protecció del medi ambient molt important i el 40%, important, sobretot en assumptes relacionats amb la contaminació de l'aire, la contaminació de l'aigua i l'esgotament dels recursos naturals. A més, l'Eurobaròmetre recull que els ciutadans són conscients de l'impacte negatiu que la pèrdua de biodiversitat pot tenir de forma directa en la salut de les persones.

L'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) va estimar aquest any que el 60 per cent de les espècies i el 77 % dels hàbitats presenten un mal estat de conservació a Europa, cosa que va portar la CE a demanar als estats membres "redoblar els seus esforços" per frenar aquest declivi.

En aquest sentit, van ser també els ciutadans europeus els que van clamar pel manteniment, el reforç i la implementació de les directives d'Aus i d'Hàbitats, inspiradores dels principis de protecció de la natura.

Així, representants d'un centenar d'organitzacions conservacionistes europees van lliurar a Brussel·les més de mig milió de signatures de ciutadans particulars recollides al llarg de la campanya "Reviu la teva naturalesa".

Per a Luis Suárez, responsable de Biodiversitat de WWF, es va tractar d'"un clam ciutadà massiu" recolzat pel suport de deu governs europeus i eurodiputats dels set grups polítics més grans del Parlament Europeu.