El poeta del ring, el rei filòsof de la boxa o el més gran de tots els temps són alguns dels adjectius amb els quals Davis Miller descriu el seu protagonista en A la recerca de Muhammad Ali, un relat sobre la cara més íntima del tres vegades campió del món que es publica ara en castellà.

"Va transformar més vides durant la seva existència que cap altre, era un àngel", afirma Miller en una entrevista a Efe, en la qual, com al seu nou llibre, descobreix com era en primera persona el boxador de Louisville, amb el qual va mantenir una llarga amistat des del 1988 fins als seus últims dies.

És un retrat íntim del personatge "més conegut del món", en el qual Ali es converteix solament en Muhammad, l'amic, marit, fill, pare i germà "que es va revelar com el millor del significat de ser humà", destaca l'autor. Aquest recorregut sobre els aspectes més quotidians d'un ésser humà "extraordinari" comença amb Ali en una caravana a casa de la seva mare i, a través de l'amistat que es forja entre tots dos, descobreix la persona darrere del mite, que viu pels altres, que regala els seus trofeus i reparteix la seva fortuna entre els admiradors. Un Ali despreocupat pels diners i les possessions, més centrat a escriure, llegir i resar, convertit en "un buda amable", que va saber dissoldre finalment el seu ego en una espiritualitat exuberant "i defensava l'amor" com a religió universal. Mostra també un Ali que no es cansa de divertir els nens amb els seus trucs de màgia i que busca el contacte amb la gent.