La tornada a l'escola pot suposar una gran despesa per a les famílies. A continuació detallem alguns consells per estalviar.

Fer un repàs del material escolar

És possible que hi hagi coses dels cursos passats que es pugui seguir fent servir, ja que sempre hi ha material que sobre de l'any anterior. Per això, abans de comprar, és millor fer un inventari de totes les coses que ja es tenen a casa i una llista del que es necessita. Per evitar gastar tots els diners d´un sol cop, es poden repartir els costos i apuntar què es necessita per l´inici del curs i quines coses es poden comprar passats ja uns mesos.

Vendre el que ja no es necessita

Recórrer al mercat de segona mà cada vegada és més fàcil gràcies a les noves tecnologies. Si es té molt material que no es tornarà a fer servir i està en bon estat, posar en venda aquests productes pot ser una forma de rebre un ingrés extra.

Comparar els preus dels llibres de text i no descartar els de segona mà

Els llibres de text suposen gran part de les despeses del començament del curs, amb un cost que pot arribar als 201 euros de mitjana per estudiant. En cas que es vulgui comprar-los nous, és important comparar entre diferents establiments, especialment si es té en compte que, quan es tracta d'ensenyaments obligatoris (Primària i ESO), el preu és lliure i pot haver-hi grans diferències en els costos segons on s´adquireixin. Les millors ofertes acostumen a trobar-se en les grans superfícies, seguides de les botigues en línia (encara que cal tenir en compte les despeses d'enviament) i les llibreries tradicionals. Una altra opció pot ser recórrer al mercat de segona mà. Aquesta alternativa, que faciliten molts portals d'Internet, permet que una família estalviï 100 euros de mitjana.

Recuperar el material de familiars i amics

Una altra forma d'estalviar consisteix a heretar el material escolar de familiars i amics. A més de reutilitzar el que va sobrar d'altres cursos, es pot preguntar als coneguts si hi ha alguna cosa que ja no necessiten.

Comparar totes les ofertes del mercat

Abans de llançar-se a les compres, un s´ha d´assegurar que aconsegueix el material al millor preu possible i s´ha de comparar les possibilitats que ofereixen les diferents marques, especialment amb aquells productes més cars, com són la roba o les motxilles. Triar l'establiment més barat per fer la compra pot fer que les famílies estalviïn fins a un 25% del seu pressupost total. A més de comparar les ofertes dels comerços tradicionals i les grans superfícies, no s'ha d´oblidar revisar les possibilitats que ofereixen les botigues en línia.

Revisar les condicions de les ofertes de finançament

Si es volen finançar les despeses del retorn a l'escola a través d'un préstec o una targeta de crèdit, no s´ha d´oblidar calcular la Taxa Anual Equivalent (TAE), un paràmetre amb el qual es pot saber el cost real d'aquesta operació. La TAE no només té en compte l'interès que cobra cada entitat (el TIN), sinó que també té en compte la quantitat prestada, les comissions o despeses, i el termini de devolució. Per exemple, si es volguessin demanar 500 euros, a retornar a tres mesos, amb un TIN del 0% però una comissió de gestió de 10 euros, en calcular la TAE es veuria que l'interès real que s´ha de pagar és del 12,91%.

Treure partit a les promocions

Finalment, s´ha d´aprofitar les promocions que treuen algunes marques amb motiu del retorn a l'escola. Per exemple, El Corte Inglés repeteix l'estratègia d'anys anteriors i llança les targetes «corticoles», vals especials per a les compres del començament del curs. Així, els clients que facin compres superiors als 30 euros tindran un 10% de bonificació en uniformes i moda infantil i un 5% en material escolar (que podran gastar fins al 30 de setembre a les botigues físiques i fins al 8 d'octubre a la seva plataforma en línia). Per als interessats en material escolar, Carrefour ofereix una promoció de 4x3 en alguns productes dels seus articles de papereria i regala un cupó de 10 euros per cada 70 euros de compra en llibres de text (per a Primària i ESO) que podran gastar-se en papereria, motxilles escolars, informàtica i uniformitat escolars. L'hipermercat ofereix també un «pla renove» d'ordinadors amb el qual es poden aconseguir fins a 120 euros de descompte si es lliura un portàtil antic, fins a 60 euros per una tauleta o 30 euros per una