Un tresor víking del segle X. Aquest és la sorpresa amb què s'han trobat arqueòlegs alemanys gràcies a la troballa d'un noi de 13 anys i un aficionat a l'arqueologia a l'illa germana de Rügen. Es tracta d'unes peces de gran valor que segurament van pertànyer a fa més d'un mil·lenni al rei Harald Bluetooth de Dinamarca (que va governar entre el 976 i el 986).

El tresor està compost per centenars de peces, perles, un martell, brotxes i anells, segons informa aquest dilluns l'agència alemanya DPA, que cita l'arqueòleg aficionat René Schön i l'oficina arqueològica regional.

Schön i el noi Luca Malaschnitchenko van descobrir una peça el gener passat gràcies a un detector de metalls en un camp prop de la localitat de Schaprode, en aquesta illa de Rügen, al mar Bàltic. I les autoritats locals van procedir a l'excavació del tresor els dies 14 i 15 d'abril.

Un centenar de peces semblen datar del regne d'Harald I (910-987), rei unificador que va rebutjar les creences dels víkings i va iniciar la cristianització de Dinamarca.

També hi ha peces més antigues, procedents de llocs remots, com un Dírham de Damasc transformat en joia i que data del 714.

Les peces més recents daten dels anys 980, el que dóna a entendre que aquest tresor va poder ser amagat per l'entorn de Harald I, qui, després d'haver perdut una batalla contra el seu propi fill el 986, havia fugit cap a Pomerània on va morir un any més tard, segons la literatura del segle X, explica DPA.

Harald Bluetooth és una important figura històrica en l'entorn nòrdic. I és que en el seu honor, la tecnologia de comunicació "Bluetooth" va ser batejada precisament amb el seu nom ja que es considera que va ser un gran comunicador i generadors de xarxes socials.