L'entusiasme contagiós de Miki Núñez ha dut aquest exconcursant d'"Operación Triunfo" a ser l'escollit per representar Espanya en la propera edició d'Eurovisió, fet que alguns troben paradoxal després d'haver sortit a la llum una foto seva amb una estelada durant una Diada.

"De quin any és aquesta foto? Del 2015, no? I ara estem al 2019 i representaré Espanya a Eurovisió...", ha precisamt el cantant en una entrevista amb EFE, refusant així qualsevol debat sobre la seva coherència ideològica i convicció davant la gran final d'aquest concurs, que tindrà lloc el 18 de maig a Tel Aviv.

Aquest jove de Terrassa interpretarà "La venda", barreja de rumba catalana i ska composada per Adrià Salas, cantant del grup de Montcada i Reixac La Pegatina, amb la qual va fer embogir tot el públic durant el programa especial emès per TVE el 20 de gener passat. "Només tenia un 10% d'expectatives", reconeix, percentatge mental que va donar un tomb quan va començar la gala i va veure "que la gent es tornava boja corejant el nom de la cançó". "Va ser el senyal que calia fer aixecar tothom", rememora Núñez, que va superar la gran favorita, "Muérdeme", de Maria Villar. "Potser la gent va veure més potencial en directe a la meva cançó", raona.

L'egarenc (1996) es mostra convençut que caldrà replicar l'espectacle a Centre de Convencions de Tel Aviv, ajudant-se d'una combinació fonètica en la tornada molt fàcil de reproduir per qualsevol europeu, "la-venda-ya-cayó", gens casual, confirma, com el comentat ganxo "lo-que-e-re-e-re-é". Aquests no és l'únic punt fort del tema, que pel seu intèrpret reuneix "l'equilibri entre l'elegància que requereix Eurovisió i la festa que representen La Pegatina i Espanya, així com una lletra potent que parla de deixar enrere prejudicis socials".

"A mi encara m'ha de caure la bena en molts casos. El que la cançó diu és que estem fent les coses malament, que si et vens, òbviament algú et comprarà, i que si estàs malament cal intentar fer les coses bé per amor propi, no pels altres", analitza.

Preparant la versió definitiva de la cançó

La setmana que ve es torna a gravar la cançó, però descarta canvis importants. "La gent se la sap així i pensem que està bé. El que farem és que sigui més agradable per a l'orella, que soni a instruments reals", informa.

Del videoclip, que també començarà a preparar la propera setmana, anticipa alguna idea. "Se'ns va ocórrer que es rodés al carrer i que, com que s'hi parla de saltar prejudicis, aparegués gent saltant murs. Però no hi ha res segur".

I respecte a l'escenografia per al festival, explica que "s'han estudiat moltes possibilitats", però descarta pràcticament un format similar al de la gala espanyola, amb una banda femenina que simulava tocar al seu costat. "Encara no hem parlat amb ningú, però Eurovisió no es pot pensar a l'escala d'un escenari d'Operación Triunfo. Batucada amb cinc persones a part de mi? És complicat, encara que es pot fer veure que hi ha més gent amb pantalles, però crec que cal pensar amb una cosa més en gran", proposa Núñez, que vol implicar el públic en l'espectacle, potser agitant algun objecte.

Nervis i badalls abans d'actuar

Com es prepararà per actuar davant d'una audiència potencial de 200 milions de persones de tot el món, de Reykjavík a Melbourne? "Abans de sortir badallo moltíssim i m'entren moltes ganes d'anar al bany, però em passa tot quan pujo a l'escenari", confessa amb vis còmica. I els pèls de punta se li posen en l'escoltar els 2,6 milions de reproduccions a Spotify de "La venda". "No estic molt obsessionat amb els números, però és una xifra que ha agradat. El meu somni és aquest, que la gent balli i se senti identificada amb les meves cançons", diu.

I les cançons ja estan arribant, almenys cinc esbossos de temes propis, fruit sobretot de les seves recents trobades amb Nil Moliner ( "la meva mà esquerra i la meva mà dreta") i amb Arnau Griso, amb qui està treballant lletres. "Crec que per després d'Eurovisió hi tindré un nou senzill", vaticina. No pot amagar el somriure quan se li esmenta la possibilitat que acompanyi així mateix a La Pegatina a algun concert i salti a l'escenari amb ells. "S'ha parlat", reconeix.

Dins dels seus compromisos eurovisius, sí que confirma que atendrà el requeriment de la BBC britànica i que assistirà a la cèlebre festa o "preparty" d'Amsterdam. A més, serà l'amfitrió de l'últim d'aquests fòrums per "eurofans", a Madrid el 20 d'abril, de la mà de l'equip de Eurovision-Spain. Ara mateix està immers en els assajos de la gira de "OT 2018", que arrenca divendres al WiZink Center de Madrid, ocasió que ha aprofitat l'actor i director Javier Calvo per convidar-lo a sopar a casa i presentar-li a Massiel.