El lleonès Saturnino de la Fuente, l'home més vell del món, ha mort als 112 anys aquest dimarts en el seu domicili de l'avinguda Fleming de la capital lleonesa, segons han informat a Efe fonts familiars.

La defunció de l'home s'ha produït "sobre les onze del matí, poc després d'esmorzar, quan ha començat a respirar fort i en uns segons s'ha apagat com una espelma", ha detallat el seu gendre, Bernardo Marcos.

De la Fuente havia rebut el 10 de setembre de 2021, als seus 112 anys i 211 dies, el reconeixement del Guinness World Rècords com l'home més vell de món, després que el porto-riqueny Emilio Flores morís uns dies abans amb la seva mateixa edat. Els dos ancians es van disputar el títol d'home més longeu del món durant uns mesos, ja que, malgrat que el porto-riqueny va afirmar haver nascut uns mesos abans, no comptava amb documentació oficial del seu naixement.

Es deu al fet que en aquella època en algunes ocasions no es registraven els naixements o hi havia errors en la seva certificació. Fins i tot en el DNI del lleonès apareix que va néixer el 12 de febrer de 1909, però ho va fer el dia 8, segons ha recordat a Efe el seu gendre.El van registrar quatre dies més tard, un costum habitual llavors per tal d'evitar la paperassa si l'infant moria en una època en la qual molts nounats no aconseguien sobreviure.

Saturnino de la Fuente va néixer durant el regnat d'Alfons XIII, va viure la dictadura de Primo de Rivera, va conèixer la II República i va patir la Guerra Civil. No va combatre en la contesa perquè no estava a l'altura, però sí que es va intervenir la seva fàbrica de calçat, que es va utilitzar per a fabricar botes per a l'exèrcit nacional.

Amb vuit fills, tres d'ells ja morts, l'última en 2020 durant la segona pandèmia, Saturnino de la Fuente va sobreviure a la grip espanyola de 1918. Va ser a més el primer home a vacunar-se contra el coronavirus a la província de Lleó. En la seva llarga vida, en la qual ha vist néixer a catorze nets i vint-i-dos besnets, havia burlat a la mort en diverses ocasions. La més greu tenir lloc el 1937 quan Saturnino se'n va escapar de morir sota els enderrocs que va deixar l'accident d'un avió de la Legió Còndor al carrer La Rúa de Lleó.

Sabater de professió, Pepino, com era conegut pels seus amics, va començar a treballar amb tretze anys en una fàbrica en la qual va estar més de trenta anys.

Després que l'empresa tanqués, es va establir pel seu compte en el seu barri natal, Puente Castro, en el qual va viure durant una llarga etapa. En aquest barri va fundar un equip de futbol, el CD Puente Castro, que segueix actiu i del qual va ser soci d'honor.

El funeral del lleonès tindrà lloc aquest dimecres al cementiri de Puente Castro.