Poder entrar als budells de la ciutat per recórrer 730 metres del clavegueram de Manresa (des de la Muralla de Sant Francesc fins a Crist Rei) equipat com un autèntic espeleòleg (amb botes, casc, impermeable i lot) és una de les aventures que proposa l'Ajuntament, Grup Mas, Arqueociència, el Centre Excursionista de la Comarca del Bages, Aigües de Manresa i Botigues de la Muralla per a aquest dissabte al matí. Ahir, regidors, tècnics i periodistes van poder fer un primer tast de la ruta.

L'itinerari guiat, que té per objectiu mostrar als ciutadans el nou col·lector que s'ha instal·lat a les Muralles de Sant Francesc i de Sant Domènec i donar a conèixer una part de la història de Manresa a partir de les recents troballes en el subsòl, significa la festa de cloenda d'unes obres de gran magnitud que han servit per renovar les voreres de les Muralles i desdoblar el torrent dels Predicadors, i que han mantingut durant prop de nou mesos l'accés i la sortida a la ciutat en cotxe per les Muralles tallat. La visita, que té la col·laboració de l'Escola Joviat i Casa Sabater Ceràmiques, és programada per a aquest dissabte dia 30, tot i que l'Ajuntament ha anunciat que en cas de pluja o d'amenaça de pluja caldrà ajornar-la fins al 6 de febrer.

La visita tindrà dos punts de sortida, que faran també de centres d'acollida: el Centre Cultural del Casino i l'Escola Joviat de la Muralla de Sant Francesc. Des de qualsevol d'aquests dos indrets, on el visitant es podrà calçar les botes d'aigua i posar-se el casc i l'impermeable, es podrà fer el mateix recorregut de 730 metres de clavegueram, però en sentits contraris. L'única diferència és que les persones amb menys experiència excursionista i amb més dificultats de moviment hauran de sortir des de l'Escola Joviat per fer un recorregut més curt i menys difícil.

La visita s'oferirà entre les 10 del matí i les 2 del migdia i es realitzarà en grups d'entre 15 i 20 persones. L'Ajuntament calcula poder oferir la ruta a entre 16 i 22 grups, la qual cosa significa que podrien baixar a les profunditats de les Muralles entre 240 i 440 persones.

L'itinerari subterrani es completarà amb la projecció d'un audiovisual sobre les obres realitzades i la recerca arqueològica als centres d'acollida; un taller d'arqueologia, que tindrà lloc a la plaça Valldaura; i amb l'animació del personatge del Maurici, que representa ser un soldat de les antigues muralles medievals que ha aparegut de les profunditats que s'han excavat. El personatge mostrarà als visitants les marques i senyalitzacions que hi ha a les Muralles i que expliquen la història d'aquesta antiga infraestructura. Pel que fa al taller d'arqueologia, Arqueociència proposa als participants fer una simulació d'una prospecció arqueològica, i també ofereix una exposició dels instruments de treball dels arqueòlegs i una explicació.Aquesta és la tercera visita guiada que s'organitza al clavegueram de la ciutat. L'any 96 se'n va organitzar una primera al torrent dels Predicadors, i el 2005 una altra pel torrent de Sant Ignasi.

L'itinerari

Sortint de l'Escola Joviat, i després d'haver escoltat una petita explicació del soldat Maurici, el visitant descendirà pel forat de la claveguera que queda al centre de la calçada de la Muralla de Sant Francesc, fins que els peus li toquin una zona inundada i fangosa. El nivell de l'aigua, que li arribarà a l'alçada dels turmells, baixarà a mida que avanci. En aquest primer tram el visitant podrà observar el nou col·lector de les Muralles, format per grans peces de formigó. Després de caminar uns 230 metres, el grup sortirà a l'exterior davant del pàrquing dels Quatre Cantons. Aquesta interrupció de l'itinerari soterrat es deu al fet que el clavegueram queda tallat per un mur, que deixa passar l'aigua perquè no baixi en tromba, però per on no passa una persona. Aquests murs s'han col·locat provisionalment i es retiraran quan es dugui a terme la prolongació del nou col·lector pel carrer de l'Apotecari fins al riu Cardener. Aquesta actuació, que serà finançada amb els ajuts anticrisi del govern central, es durà a terme aquest any.

Un cop a l'exterior, el visitant caminarà guiat pel soldat Maurici fins a la plaça Valldaura, on podrà fer el taller d'arqueologia. Després la ruta subterrània continuarà: entrarà a la claveguera pel passatge dels Predicadors i, després de recórrer mig quilòmetre del torrent dels Predicadors, sortirà a la plaça de Crist Rei.