Ahir va ser el dia. Amb una temperatura superior als 31 graus, els operaris de la Reforma van enrunar els tres murs de dalt de tot de la plaça. Els que acabaven de rematar l'obstacularització de la vista de la basílica de la Seu. Els que van posar en peu de guerra l'Associació dels Amics de la Seu i prop d'un centenar d'entitats que se'ls van adherir. Els que, finalment, l'Ajuntament va decidir treure, reformulant el disseny per a la part superior de la plaça manresana.

Abans de dinar va anar a terra el mur que estava més enganxat a la façana de la Seu, i a primera hora de la tarda els dos de davant, el que quedava encarat amb la baixada de la Reforma i el lateral, visible frontalment des del pont. Fonts de l'Ajuntament explicaven que s'havia decidit fer-ho ahir perquè, a nivell operatiu, els responsables de les obres havien estimat que era un bon dia per portar a terme l'enrunament dels tres murs. Malgrat tenir aquesta feina feta, com que el nou projecte constructiu d'aquesta part no està ni començat, informaven les mateixes fonts consistorials, de moment les obres continuaran avançant per altres fronts, com el tram entre Alfons XII i Piques, que gairebé està acabat per poder-lo obrir per ser transitat. La previsió donada per l'Ajuntament en relació amb la part de dalt és que els tècnics hi podrien treballar de cara al mes vinent, però no és segur. Justament el mes vinent farà cinc anys que van començar les obres.

La gènesi de l'enrunament

El 24 de febrer passat, Regió7 es feia ressò de l'impacte a la Seu dels murs que estaven construint a la part de dalt de la Reforma i del que hi podria tenir l'ascensor projectat al costat. L'endemà, entitats i experts en la matèria definien com un disbarat l'actuació. Àngels Mas, regidora d'Urbanisme, defensava el projecte, que permetrà a les persones amb mobilitat reduïda arribar al nivell de la Seu amb l'ascensor. Paral·lelament a l'aparició d'aquesta notícia, els Amics de la Seu, que vetllen per la restauració del temple manresà, es mobilitzaven fent un manifest amb la Comissió de Defensa del Patrimoni en què denunciaven l'"agressió" a la Seu, i iniciaven una campanya d'adhesions a la seva causa. Alhora, anunciaven que havien demanat reunir-se amb l'alcalde Josep Camprubí per parlar-ne. El 2 de març, l'alcalde va ordenar aturar la part polèmica de les obres per "revisar el projecte de construcció de la plaça de la Reforma". L'endemà, l'alcalde, tècnics de l'Ajuntament i l'arquitecte responsable del projecte, Josep Fuses, es trobaven a l'atri de la Seu (plovia) amb membres dels Amics de la Seu i la Comissió de Defensa del Patrimoni. Van pactar crear un grup de treball mixt -amb la presència de la Generalitat- per trobar una solució per a la part de la discòrdia. Es van reunir el 24 de març, el 29 d'abril i el 2 de juny. En la darrera reunió van acordar tirar a terra els murs i rebaixar la cota de l'ascensor. El 10 de juny, l'alcalde, la regidora Mas, i Ramon Busquet i Lluís Guerrero, president i vicepresident dels Amics de la Seu, respectivament, beneïen els canvis. Alhora, es confirmava la participació de tècnics delegats per l'entitat en la redacció del nou projecte constructiu per a la part modificada. Enderrocats, ahir, els murs, queda que els tècnics facin els deures i que es pugui materialitzar el dibuix que van consensuar.