Més públic i més comparses. Aquest és el balanç positiu que va fer diumenge l'organització del Carnaval infantil, satisfeta per l'augment de participació i per haver superat el temut obstacle de la pluja. L'aspecte que presentava la plaça Major era immillorable quan, a quarts d'una, era plena de gom a gom sota la llum del sol.

Un total de disset comparses formades per escoles i entitats associatives de la ciutat van convertir la rua del Carnaval infantil en tot un èxit, on a banda de les 1.500 persones inscrites se n'hi van afegir moltes més durant el recorregut. "Parlant amb Policia Local i Creu Roja, i tenint en compte la gentada que pujava pel carrer de Sant Miquel i l'entrada a la plaça Major, estem segurs que hi havia més gent que l'any passat", va explicar Assumpta Bermúdez, de l'organització. "El que temíem més era que plogués a primera hora, però ens ha aguantat", va dir.

D'altra banda, la rua tornava al vell recorregut, que partia del segon tram del passeig de Pere III i acabava a la plaça Major. L'únic tram conflictiu va ser l'estret pas del carrer de Sant Miquel i l'entrada a la plaça Major. En alguns moment es van fer taps en l'accés a la plaça, ja que "la gent pujava molt lentament i, d'altra banda, hi havia gent aliena al Carnaval que volia baixar en el sentit contrari a la rua", va explicar Bermúdez. Tot i així, va assegurar que hi va haver més fluïdesa que altres vegades. També hi va ajudar que les carrosses d'enguany no fossin de grans dimensions.

Per a aquesta edició, els organitzadors del Carnestoltes van centrar la temàtica de les disfresses en el món del bosc, recordant així que el 2011 ha estat declarat per les Nacions Unides l'Any Internacional dels Boscos. Per això el centre de la ciutat es va convertir durant la rua en un gran bosc amb una rica fauna i flora: abelles, mussols, mosques, cucs i altres animalons compartien espai amb els bombers i les notes musicals. El color i l'ambient, animat per una desena de xarangues, van ser les notes dominants.

La rua va engegar des del passeig de Pere III, encapçalada per un titella gegant mòbil i articulat, de més de tres metres d'alçada, que anava acompanyat de quatre músics. Darrere hi anava la llarga rua amb comparses i xarangues intercalades. Entre les comparses hi havia les escoles Puigberen-guer, Flama, Sant Ignasi, La Sèquia, Bages, La Font, Valldaura, Renaixença, Serra i Húnter, Ave Maria, Parc Francesc Macià i Ítaca. També el grup Els Gallines, el centre obert Sergi Aguilera, l'esplai Minuatx, el mijac Crist Rei i la ludoteca Ludugurus. Tancaven la rua el Rei i la Reina del Carnestoltes, que enguany eren Albert Giralt, en el paper de Robin Hood, i Sara Manzano, la Fada dels Boscos.

Al seu pas per la plaça de Sant Domènec, i després per la Plana de l'Om, els participants es van trobar amb una pluja de confeti. També a la Plana de l'Om els esperava una màquina de bombolles. Al carrer de Sant Miquel els van tirar més confeti des dels balcons.

Un record pel Japó

Les comparses van anar arribant, amb lentitud, a la plaça Major. De mica en mica, l'espai es va anar omplint fins a quedar ben atapeït i ple de color. Aleshores van arribar el Rei i la Reina del Carnestoltes, que es van obrir pas fins al davant de l'escenari. Allà van fer el pregó, un pregó curt on van recordar la importància de la biodiversitat: "els humans tenim la mania de fer grans construccions sense tenir en compte la supervivència de moltes espècies que ben aviat ja no hi seran". Així mateix, van recordar les víctimes del terratrèmol que ha sacsejat el Japó: "volem tenir un record per la ciutat de Minamisanriku, on 10.000 persones han quedat sepultades, i per tothom que està patint al món per qualsevol catàstrofe". La crida va tenir l'emotiu aplaudiment del públic de la plaça.

Després va arrencar la festa Marremangu de Carnestoltes, protagonitzada per Pep Callau i Pepsicolen amb el seu habitual sentit de l'humor. Cap a quarts de dues del migdia la plaça es va anar buidant a poc a poc, encara que la festa va durar una bona estona.

La rua va obligar a tallar el trànsit durant en una estona als llocs per on passava, com el carrer de Guimerà, la Muralla de Sant Domènec, la carretera de Cardona i la carretera de Vic a l'alçada de la Bonavista. Les afectacions al trànsit, però, no van generar grans problemes en la circulació.

D'altra banda, el Carnestoltes de Moià, que s'havia ajornat dissabte per la pluja i s'havia de celebrar ahir, tampoc no es va fer. La festa s'ha ajornat fins al proper dissabte, 19 de març, amb el gros dels actes previstos.