El judici contra l'Ateneu Popular La Sèquia per l'ocupació de l'antiga residència d'avis de les germanes Josefines s'ha ajornat "per motius tècnics" i, de moment, no té cap nova data assignada. Segons ha informat Ràdio Manresa, una de les encausades no disposava d'advocat i no s'ha pogut celebrar la vista. Aprofitant la concentració convocada per aquest matí davant dels Jutjats, el col·lectiu ha informat que amb l'objectiu d'obrir l'espai als manresans, aquest dissabte l'Ateneu Popular La Sèquia sortirà al carrer per mostrar quines són les activitats que normalment es duen a terme dins de l'edifici. Els tallers relacionats amb la ludoteca tindran lloc entre les 11 i les 13 h i la resta començaran a partir de les 19 h. Una de les membres del col·lectiu, Marta Muxí, ha assegurat que es continuarà treballant per tal que Manresa pugui gaudir de l'espai "sense la pressió d'un judici ni els temors a ser desallotjats".

Ocupació des del gener del 2012

La propietat de l'immoble demana el desallotjament de l'edifici, ocupat de manera il·legal des del gener del 2012, però membres de l'Ateneu subratllen la importància de l'equipament -que actualment acull vuit col·lectius- i asseguren que s'ha convertit en un espai "necessari" per a la ciutat. Més de 200 persones fan ús de l'equipament, que està obert de dijous a dissabte a partir de les 6 de la tarda i compta amb ludoteca, biblioteca i sala de jocs. Així, asseguren que el projecte vol anar més enllà i convertir-se "en una alternativa a l'oci consumista".

Els membres de l'Ateneu Popular La Sèquia van ocupar l'antiga residència d'avis de les germanes Josefines el gener del 2012. L'edifici, situat al casc antic de la capital del Bages, estava desocupat des de feia vuit anys. Un dels membres de l'Ateneu, Marc Garcés, ha explicat a l'ACN que el projecte va néixer de la mà d'un grup de joves que volien construir un espai de trobada on no tinguessin l'obligatorietat de consumir. A més, també es pretenia oferir un espai a tots els col·lectius de Manresa "que tenen dificultats per accedir a un local degut als lloguers desorbitats de la ciutat".

En tot aquest temps, els col·lectius de l'Ateneu han condicionat l'espai i, actualment, més de 200 persones ja en fan ús. En aquest sentit, els seus membres subratllen que l'equipament ofereix un espai de trobada a gent de totes les edats, des de petits fins a la gent gran del barri.

El judici, "un cop fort" contra el projecte

Ara, la propietat de la residència d'avis -una congregació religiosa- vol recuperar l'immoble i, per aquest motiu, han interposat una denúncia contra el col·lectiu que l'ha ocupat de manera il·legal. El judici se celebrarà aquest dimarts als Jutjats de Manresa.

Des de l'Ateneu asseguren que la propietat de l'edifici no ha mostrat cap voluntat de diàleg i lamenten que s'hagi d'acabar celebrant un litigi perquè és "un cop fort contra el projecte". Malgrat tot, Garcés ha assegurat que "ara mateix el projecte és més fort que mai" i ha afegit que no renunciaran a l'equipament. "El què s'està construint aquí té molt més valor del què hi farien les germanes Josefines, que seria res", ha subratllat.

Donar a conèixer la seva tasca

Els membres de l'Ateneu han engegat una campanya per donar a conèixer la tasca que s'hi realitza i han enviat més de 20.000 tríptics a les llars de la ciutat per explicar el seu projecte i oferir l'espai. A més, centenars de persones es van manifestar pel centre de Manresa el passat 27 d'abril a favor de l'Ateneu.

Sense suport de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Manresa es va comprometre a buscar un espai per a l'activitat dels joves que ocupaven l'Ateneu. El ple va esmenar una moció presentada per la CUP i es va mostrar partidari de posar a disposició del consell de joves de la ciutat algun local gestionat directament pels col·lectius juvenils. Tot i això, l'Ajuntament es va negar a donar suport a la tasca que es feia des de l'Ateneu. Segons Garcés, la reunió amb la regidora de Joventut no va resultar fructífera i "l'Ajuntament va demostrar que no tenia cap voluntat de fer-nos costat".