El 25 de març del 1892, a les 5 de la tarda, es va inaugurar a la sala de sessions de l´ajuntament de Manresa la primera assemblea general organitzada per la Unió Catalanista. Va durar tres dies i va servir per aprovar les Bases per a la Constitució Regional Catalana, conegudes com les Bases de Manresa i considerades com el primer document del catalanisme polític, en què es concretava com calia governar Catalunya. Divendres passat va fer 124 anys d'aquell acte i, alhora, va començar el compte enrere per a la commemoració, els dies 25, 26 i 27 de març del 2017, del 125è aniversari de les Bases de Manresa.

El març de l´any vinent, coincidint amb el 125è aniversari de les Bases de Manresa, un document fruit de la inquietud sorgida a mitjan segle XIX a Catalunya per reivindicar-ne la personalitat política i, també, la voluntat d´incidir en la seva gestió, faltaran uns quatre mesos per a la finalització de l´actual legislatura del Govern català amb Carles Puigdemont al capdavant i, per tant, per completar els divuit mesos del procés per assolir la independència. Serà, sens dubte, un moment especialment transcendent per al país.

Tal com ja es va fer el 1992 pel centenari, l´Ajuntament ha començat a posar fil a l´agulla per organitzar un programa que serveixi per commemorar un dels episodis més importants de la història de Manresa -i del país- que a la ciutat recorden sengles làpides a dins i fora de la sala de plens on es van celebrar les Bases i, també, batejant una de les artèries principals del sector nord amb aquest nom. L´alcalde, Valentí Junyent, n´ha remarcat la importància. «Tothom qui ve a Manresa reconeix la significació que va tenir per al catalanisme de final del segle XIX el saló de plens i la ciutat de Manresa».

La Unió Catalanista, fundada el 1891 i dissolta el 1936 amb l´inici de la Guerra Civil Espanyola, agrupava professionals liberals, artistes, escriptors, fabricants, comerciants i eclesiàstics, entre altres. A Manresa, les professions dels delegats que van assistir a la trobada -que no van ser més de vuitanta el dia de més assistència- les van encapçalar els fabricants (64), advocats (31), metges (21), hisendats (20), enginyers (7), artistes (4) i preveres (4). També hi van participar socis de la Lliga Regional, que agrupava els elements més catalanistes de la ciutat. El polític i escriptor Enric Prat de la Riba, l´escriptor Àngel Guimerà, el metge i prohom manresà Oleguer Miró i Borràs i l´arquitecte Lluís Domènech i Montaner van ser alguns dels assistents a l´assemblea. Després de la de Manresa, se´n van celebrar d´anuals a Reus, Balaguer, Girona i Terrassa, la darrera, el 1897.

Altres fets destacats del 1892

L´any 1892 Arthur Conan Doyle va publicar Les aventures de Sherlock Holmes, es va fundar a Anglaterra el Liverpool FC, Verdi va estrenar Falstaff i Txaikovsky El trencanous, es va fundar el Partit Revolucionari Cubà i, just el dia 26, va morir el poeta Walt Whitman.