El barri vell de Manresa ha trobat en un grup de veïns, comerciants i restauradors la fórmula que podria eliminar -o si més no, mitigar- la imatge negativa que arrossega des de fa anys. Aquest dimarts al matí, en un lloc tan significatiu com el carrer del Balç, quatre de les impulsores -Sònia Sanz (de la botiga Toc Toc La Shop), Alba Martínez (de la botiga Killing Weekend), Anna Solsona (de l'Espai Rubiralta) i Vicky García (de la Vermuteria Santa Rita)- van presentar el nou moviment L'Antic.

L'objectiu de l'entitat és clar i ambiciós: donar vida a "un barri que semblava haver-la perdut", atraure -hi gent "d'altres punts de la ciutat i la comarca" i, en definitiva, "fer que tothom se senti orgullós d'aquesta part de Manresa".

Per fer-ho possible, L'Antic actuarà des de quatre vessants: "Mou L'Antic", que inclourà accions que permetin conèixer el centre històric a través de l'esport; "Tasta L'Antic", que oferirà activitats encarades a potenciar la restauració del barri; "Compra a L'Antic", que persegueix potenciar el moviment comercial; i "L'Antic Artístic", que té per objectiu rehabilitar la imatge de la zona a través d'accions culturals. El moviment té el suport de l'Associació de Comerciants de Sobrerroca, plaça Major i voltants (que ahir era representada per Josep Trapé), i de l'AV Barri Antic (amb la representació d'Anna Martínez). També van ser a l'acte la regidora Mireia Estefanell, i el comissionat pel Centre Històric de Manresa, Adam Majó.

Sònia Sanz va explicar que L'Antic ha nascut "de manera espontània, fruit de les inquietuds de comerciants, restauradors i veïns". Una d'aquestes comerciants és Alba Martínez, que, tal com va descriure ella mateixa, "vam aterrar al barri fa quatre mesos i després de parlar amb altres botiguers vam veure que faltava una mica d'impuls. Volem que hi passin coses, coses diferents, innovadores. Volem dir a la resta de manresans: som aquí i tenim ganes de tirar endavant molts projectes".

Aquest va ser el punt de partida d'un moviment que s'ha acabat estructurant en quatre àrees, i que proposa, com detalla Vicky García, "des d'organitzar una cursa, fins a embellir el barri, tot pintant murals, apadrinant aparadors o posant més enllumenat al carrer. L'objectiu és que hi hagi més vida; que la gent tingui ganes de venir, passejar, menjar, comprar, viure-hi o muntar-hi un negoci".

Nascut per trencar estigmes

Josep Trapé, de l'Associació de Comerciants de Sobrerroca, plaça Major i voltants, va agrair la tasca a les impulsores de L'Antic i va destacar que "el problema del Barri Antic no és si hi passen cotxes o no; no és si hi ha aparcament o no. El problema és que està estigmatitzat i aquesta iniciativa va en la bona direcció per trencar estigmes. Aquesta part de la ciutat no és mes insegura que d'altres".

Alba Martínez va coincidir amb Trapé i va denunciar el desconeixement del barri: "fins que no hi ets, no saps el que et perds. Cada setmana hi ha propostes, i si no ets d'aquí i no véns, ni t'ho imagines", va dir.