Més clenxinats del que és habitual, alguns lluint vambes noves de trinca i amb la bata ben plegada dins la motxilla, aquest dilluns al matí milers d'infants d'entre dos i setze anys (de P3 a 4t d'ESO) van encetar el curs a les escoles i instituts de Manresa. Enguany, amb l'institut de Cal Gravat inaugurat l'any passat, les novetats més destacades es troben a l'escola Les Bases, que en el seu segon curs de vida ha doblat el nombre d'alumnes -i de mestres-; i a l'escola Valldaura, que ha guanyat un nou mòdul.

Les Bases: de 23 a 49 alumnes

La incertesa sobre quina serà la futura ubicació de la joveníssima escola Les Bases no ha dissuadit les famílies d'inscriure-hi els fills. El centre, que, recordem, només té garantit ser a l'edifici que ocupa actualment -el de la FUB 2, a l'antic CTM- fins al juny del 2018, ha rebut la inscripció de 23 infants que ahir van engegar P3. Per tant, amb una ràtio de 25 alumnes per grup, tenen la classe dels més petits gairebé plena. D'altra banda, el grup de P4 ha incrementat el nombre d'alumnes respecte del curs passat i té 26 nens i nenes.

Així, l'escola Les Bases -d'una sola línia- dobla la xifra d'alumnes de l'any passat. L'equip docent també s'ha duplicat, i, a banda de la directora, Eva Cunill, i de la secretària, Sònia Ontiveros, s'incorporen a la plantilla Eva Font, que és la tutora de P3 i especialista d'anglès; i Lluïsa Sanz, tutora de P4.

Cunill i Ontiveros s'han mostrat satisfetes tant amb el nombre d'inscripcions que ha rebut l'escola creada el curs passat com amb el creixement de la plantilla: "no teníem clar si vindrien dues mestres o una i mitja i finalment n'han estat dues, amb la qual cosa podrem ser, pràcticament sempre, dues mestres a cada aula". Cunill explica que, "tot i no tenir la seguretat de l'espai, és a dir, no saber si seguirem en aquest edifici d'aquí a dos anys, les famílies s'han mostrat molt interessades pel centre i els ha atret, de manera especial, el nostre projecte". Per tot això, la directora admet que "evidentment, veure que hi ha gent que ens tria davant d'altres escoles amb més trajectòria, ens omple i ens incentiva a continuar treballant en aquesta línia".

Sobre el perfil de famílies que han apostat per dur els seus fills a Les Bases, Cunill assenyala que "és divers, però potser predominen aquelles que s'interessen per escoles petites, per centres semblants a les ZER". Pel que fa a les inscripcions de P3, l'escola ha estat escollida en primera opció per 18 famílies. La resta, o bé l'havien marcat com a segona opció o altres l'han sol·licitat en veure que hi quedaven vacants després del període de preinscripció.

Aquest any sabran on van

Durant aquest curs és previst que l'Ajuntament de Manresa i el departament d'Ensenyament comuniquin al centre i a les famílies quina serà la ubicació de l'escola de cara al curs 2018-2019 (fins que els alumnes que van estrenar l'escola l'any passat acabin P5). Tant podria ser que l'escola continués creixent a l'edifici de la FUB-2, ocupant-ne el primer pis, com que les administracions busquessin un nou emplaçament en un edifici ja existent proper al lloc que ocupa ara.

Pati nou i pissarres digitals

L'escola Les Bases comença el curs amb novetats dins les aules. S'han equipat les tres classes amb pissarres digitals interactives (PDI) i hi haurà ordinadors per a tots els alumnes. També hi haurà novetats a l'exterior del centre, ja que s'ha condicionat un terreny que fins fa poques setmanes era un descampat davant del supermercat Mercadona on s'acumulava brutícia -vegeu Regió7 del 30 d'agost passat- i l'han convertit en un pati que inicialment només faran servir els alumnes de P4 i més endavant, els de P3. Hi ha un segon pati, més petit, que ja va funcionar durant tot el curs passat i que es troba enmig de dos dels cossos de l'edifici.

A Valldaura, més cargoleres

L'única escola que manté les cargoleres a Manresa és la Valldaura, que aquest dilluns va inaugurar el curs amb un nou mòdul i que inclou dues aules i un despatx. El centre va entrar en funcionament el curs 2009-2010, i per tant, aquest serà el seu vuitè curs; tots en cargoleres.