Quatre anys de presó per cinc tuits. Aquesta és la pena a la qual s'enfronta l'activista manresà Bernat Sorinas, per haver penjat cinc piulades a Twitter l'agost del 2015 en les quals es criticava l'organització del Festival Rototom Sunsplash, de Benicàssim, per haver contractat el cantant jueu nord-americà Matisyahu (Matthew Paul Miller), considerat per l'organització Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) una persona "sionista" i que segons el mateix Sorinas "ha donat suport a l'exèrcit israelià".

De fet, els dies previs a l'actuació del dia 22 d'agost del 2015, l'organització BDS (a la qual Bernat Sorinas no pertany però a la qual assegura que dóna "suport màxim") va impulsar una campanya de boicot al festival valencià a la qual fins i tot es van sumar diversos artistes del mateix esdeveniment. Sobre aquesta campanya, centenars de persones van tuitejar i retuitejar. Ara, el jutjat d'instrucció 19 de València ha admès a tràmit una querella criminal presentada pel president de la recent creada associació Comitè Legal para la Lucha contra la Discriminación, Abel Isaac de Bedoya Piquer, on es denuncia que nou activistes, entre els quals Bernat Sorinas, haurien comès delictes d'incitació a l'odi i o amenaces durant la campanya que l'agost del 2015 va reclamar al Festival Rototom que no incorporés Matisyahu a la seva cartellera.

Bernat Sorinas, que és l'únic dels nous acusats català, ja que els vuit restants són valencians, ha explicat a Regió7, que fa un mes i mig que està al corrent d'aquesta acusació i que espera declarar primer aquí Manresa, "tot i que encara no sé el dia", i que després el més probable és que el judici "se celebri a València". Sorinas es mostra "a nivell personal, molt tranquil" perquè, segons assenyala, "per uns tuits no ha entrat mai ningú a la presó". A més, subratlla que en aquests tuits "no hi ha ni una sola amenaça ni cap coacció, sinó que eren tuits bastant constructius i serens". Sorinas assegura que aquesta acusació "és un clar atac a la democràcia i a la llibertat d'expressió". En aquest sentit l'activista manresà fa notar també que la denúncia "no l'ha interposat ni l'organització del festival ni el mateix artista, sinó un advocat (Abel Isaac de Bedoya Piquer) que defensa casos de corrupció del PP i membres de la ultradreta".

Aquest dilluns al matí s'ha engegat una campanya de suport als 9 acusats a la qual ja s'hi han sumat mig miler d'entitats i personalitats, que han signat un manifest "en defensa de la llibertat d'expressió i contra la criminalització de la solidaritat amb Palestina".

Els cinc tuits de Sorinas: