Les Bases de Manresa protagonitzaran el proper 22 d'agost un dels actes de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que com es tradicional se celebra a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, del 16 al 23 d'agost.

La sessió "125 anys de les Bases de Manresa. Repercussió als Països Catalans" se centrarà en quin impacte van tenir a Catalunya, a les Illes Balears i al País Valencià els debats de l'assemblea de la Unió Catalanista que es va reunir a la capital del Bages el març de 1892 i el document final que es va redactar: les Bases per a una Constitució regional catalana, conegudes com les Bases de Manresa.

Valentí Junyent i Jordi Rodó

L'acte, que començarà a les 12 del migdia a l'amfiteatre del Liceu Renouvier de Prada, serà presentat pel president de la Universitat Catalana d'Estiu i de l'Institut d'Estudis Catalans, Jordi Cassassas, també catedràtic d'Història de la Universitat de Barcelona.

Posteriorment, intervindran els professors Sebastià Serra, de la Universitat de les Illes Balears; i Josep Miquel Santacreu, de la Universitat d'Alacant; i Jordi Rodó, comissari de la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa. La cloenda anirà a càrrec de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

L'Universitat Catalana d'Estiu celebra enguany la 49a edició amb el lema "Una societat, una cultura, un país, un futur" i del 16 al 23 d'agost aplegarà a Prada estudiants, professors, professionals, polítics i assistents en general dels territoris que conformen els Països Catalans per participar en classes universitàries, tallers, debats, activitats de lleure i actes i commemoracions, com la que es dedicarà a les Bases de Manresa.

Què va passar a Manresa el 1892?

Un centenar de delegats de la Unió Catalanista, encapçalats per fabricants, advocats, metges, hisendats, enginyers, artistes, mestres, sacerdots, arquitectes i mestres d'obres, van assistir, el 25, 26 i 27 de març de fa 125 anys, a l'assemblea celebrada al saló de sessions de l'ajuntament de Manresa. La majoria, hi van arribar el divendres, en el tren de les 11 del matí i de les 4 de la tarda, i es van allotjar en els hotels i fondes de la ciutat. Aleshores n'hi havia més que no pas ara.

L'assemblea va estudiar i aprovar per unanimitat les Bases per a la Constitució Regional Catalana, formades per disset articles. Hi van participar quatre manresans, socis de la Lliga Regional: el metge i prohom Oleguer Miró i Borràs; l'advocat Manel Vallès; el també advocat barceloní Francesc de Moragas, fundador de La Caixa i cunyat de Vallès; i Lluís Espinalt, com a secretari local. Si bé l'esdeveniment va tenir un ressò local escàs, a Catalunya les Bases acabarien esdevenint un referent del catalanisme polític.