El pregó infantil de les Festes de la Llum va complir ahir el seu vintè aniversari. La fita la van protagonitzar els alumnes de 6è de primària de l'escola Joviat i de 5è també de primària de l'escola Valldaura, que van escenificar la història de la Sèquia de Manresa i el miracle de la Llum al saló de sessions de l'ajuntament.

Al pregó, en forma d'obra teatralitzada i amb el suport d'efectes sonors i d'elements manuals fets pels mateixos alumnes, no hi van faltar les figures històriques dels consellers de Manresa, el rei Pe-re III, el bisbe de Vic Galceran Sacosta i, és clar, el poble, que va impulsar les obres de la Sèquia per fer arribar aigua a Manresa i a tot el seu entorn al segle XIV. Tots els personatges eren interpretats pels alumnes de la Joviat i de l'escola Valldaura amb el suport de narradors. Una sardana amb el to de dels Goigs de la Llum, i els mateixos Goigs de la Llum que van cantar els alumnes sobre una base rítmica, van culminar la representació, que va ser molt aplaudida.

Drets i deures

A l'acte també hi va intervenir la diputada segona de la junta del Col·legi d'Advocats de Manresa, Rosa Maria Arderiu, que és l'entitat que enguany administra la Festa de la Llum. Va il·lustrar els nens i nenes en temes de dret d'una forma planera i didàctica. Els va dir que «els drets justos s'han d'exigir fins a assolir-los», i els va aconsellar que lluitin amb educació i respecte per allò «que considereu just. No us podeu rendir mai. Heu de lluitar pels vostres somnis, el que us fa il·lusió i més feliços», perquè «no hi ha res impossible».

Però el dret ha d'anar acompanyat de deures i responsabilitats, els va recordar. «Tenim drets que ens han de respectar i deures que hem de complir», va dir.

Vint anys

L'alcalde de Manresa, Valentí Ju-nyent, va explicar als alumnes que la Sèquia és un exemple que per aconseguir un objectiu cal esforç, constància i perseverança. Els va agrair el treball conjunt per fer el pregó i va recordar que enguany compleix el seu vintè aniversari. El primer pregó infantil va ser a càrrec d'alumnes de l'escola ja desapareguda Francesc Barjau. Qui en va ser responsable, Rosa Parcerisas, era al saló de sessions com a representant de l'Associació Misteriosa Llum.