Després que l'any passat es disparés el nombre de llicències atorgades per l'Ajuntament de Manresa a establiments d'hoteleria per tenir taules i cadires a l'exterior, enguany la xifra ha quedat una mica més frenada. Darrere d'aquest descens molt possiblement hi ha causes metereològiques, ja que el temps (amb ruixats sovintejats; a Manresa gairebé ha plogut un de cada dos dies) ha fet que els restauradors manresans hagin prescindit de la terrassa o, com a mínim, hagin retardat la petició de la llicència a l'Ajuntament. A hores d'ara encara hi ha temps per sol·licitar-la.

Enguany, l'Ajuntament ha concedit 133 llicències per posar terrasses a l'exterior. Es tracta de la xifra més alta de la història, si excloem el rècord registrat l'any passat, en el qual es van donar 153 llicències per posar taules i cadires a l'exterior. Els anys anteriors s'havia experimentat un augment que l'any 2011 va ser molt pronunciat per la llei antitabac, i que després es va estabilitzar al voltant de les 130 llicències atorgades.

Així doncs, l'any 2008 hi havia 48 terrasses de bar o restaurant a Manresa, el 2009, 59 i el 2010, 65. L'any 2011, coincidint amb l'entrada en vigor de la llei antitabac, que recordem que prohibeix fumar en espais públics tancats com bars, restaurants i sales d'oci nocturn (entre d'altres), la xifra es va disparar fins a les 107 llicències. A partir d'aquell any, l'increment va ser sostingut, va arribar el 2012 a la xifra de 130 terrasses, i es va estabilitzar els anys posteriors al voltant de 125 terrasses.

L'any passat es van demanar (i concedir) més llicències que mai, i es va arribar a la xifra rècord de 153. Enguany, el nombre total ha tornat a situar-se en sintonia amb els anys previs al 2017, amb 133 llicències, que encara poden augmentar.

Entre aquestes llicències no es tenen en compte les de les tres terrasses del passeig de Pere III que es regeixen per una concessió municipal. Es tracta de la del Quimet, la del Quiosc del Mig i la del Canaletes.

Un any i mig per adaptar-se

Els propietaris de les terrasses tenen fins al desembre de l'any que ve -o sigui que els queda un any i mig- per adequar-se a la normativa municipal que regula el funcionament d'aquest servei.

L'augment de la xifra de terrasses causat principalment per la llei antitabac va fer que l'Ajuntament redactés una normativa específica l'any 2012, que es va aprovar de manera definitiva el desembre del 2014. El consistori ha donat marge fins al desembre del 2019 perquè els restauradors adaptin les seves terrasses.

La normativa, que al seu dia va ser durament criticada pel Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages, que hi va presentar catorze al·legacions, regula diversos aspectes, com, per exemple, com han de ser les taules i les cadires. Descriu que han de ser preferentment d'estructura d'alumini polit i anoditzat; diu que tant les taules com les cadires han de disposar de tacs de goma per evitar el contacte directe de les parts metàl·liques amb el sòl; que no es permet publicitat, i que els para-sols han de ser del mateix color i llisos, igual que els coixins i els respatllers.