Joan Babeli fa gairebé 40 anys que viu a Catalunya. Establert a Artés, va fugir del seu país, de Síria, just abans d'incorporar-se al servei militar. Amb el suport d'amics i veïns, ha ajudat a sortir de l'infern sirià 35 familiars seus: germans, nebots i les seves parelles, cosins, fills de cosins... Ara, vol ajudar infants sirians que estan en camps de refugiats in situ, portant l'ajuda allà. Per una banda, oferint-los formació musical i, per l'altra, portant instruments musicals als camps de refugiats. Per fer-ho, ha impulsat amb un grup d'amics l'associació Horizon For Syrians.

Montse Pinyot és una de les persones que, de manera totalment desinteressada, ajuden Babeli en aquest projecte, que neix després de les visites que ha fet ell a camps de refugiats. El 2013-2014, va anar a camps del Líban, de Turquia i de Jordània i l'any passat a un d'Akkar, al nord del Líban, país on hi ha prop d'un milió de refugiats (ACNUR, 2017). Allà, va topar amb la més crua realitat: infants «analfabets, estressats, sense nord», alguns dels quals es prostitueixen per sobreviure.

Horizon For Syrians, que té un nucli dur de 17 persones i 40 col·laboradors, la presideix Babeli i la vicepresideix Carles McCragh, degà del Col·legi d'Advocats de Girona i president de l'Associació Humanitària LiberPress, que va viatjar amb ell al Líban el 2017.

Les iniciatives que han engegat s'articulen en tres línies. Per una banda, que un centenar d'infants -refugiats sirians i alguns de libanesos sense recursos- que seleccionaran músics professionals de Catalunya i del Líban puguin cursar la carrera de música i escolaritzar-se alhora. La intenció és pagar-ho amb aportacions particulars i que les empreses puguin fer una aportació de 500 euros anuals un mínim de tres anys per apadrinar la formació d'un d'aquests infants, de la qual s'encarregarà l'escola de música del Socors Popular Libanès d'Halba (nord del Líban).

El suport de Jordi Savall

Una altra línia d'ajuda també té a veure amb la música. Es tracta de recollir instruments que la gent no necessiti, però que funcionin, que serviran per ensenyar música a refugiats dels camps a través de professors també refugiats i altres del Líban. En aquest cas, Horizon For Syrians té la complicitat dels col·legis d'advocats de Catalunya perquè la ciutadania porti els instruments a les seves seus.

Per a aquests dos projectes, Horizon For Syrians té el suport del músic Jordi Savall i la col·laboració de músics sirians de la seva orquestra, que s'han ofert a viatjar al Líban periòdicament per controlar que tot funcioni correctament i avaluar l'evolució dels alumnes.

La tercera línia passa per recollir fons. Amb aquest objectiu, el 21 de febrer s'ha organitzat una vetllada solidària a la sala Parisien (c. Bailèn, 22) de Barcelona, que inclourà un sopar i espectacle sirians. Costarà 45 euros (informació a a www.horizonforsyrians. org). Abans, el 23 de novembre, hi haurà un concert solidari a Artés.

L'associació també treballa per enviar al Líban autocars en desús que funcionin per portar infants refugiats a l'escola, i recull productes d'ortopèdia i protectors impermeables per a matalassos i coixins.