L'any passat 270 dones van realitzar tractaments grupals per frenar la incontinència urinària al Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Bages-Solsonès. 130 van seguir classes de prepart per reforçar el sòl pelvià, i 140 a postpart. En total, 540 persones van participar en activitats per evitar una de les disfuncions més freqüents en la dona, però també en homes, que moltes vegades s'amaga per vergonya.

Per trencar tabús demà se celebrarà a la sala d'actes de la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) la xerrada-taller «Incontinència urinària, donem-hi veu». Es durà a terme a les 6 de la tarda i està organitzada per la Fundació Althaia i l'ASSIR Bages-Solsonès. L'acte coincideix amb el Dia Mundial de la Incontinència Urinària, i es fa per visibilitzar la disfunció i facilitar que sigui motiu de consulta. Hi intervindran dones que en pateixen.

La incontinència urinària és la pèrdua involuntària d'orina. Afecta una de cada tres dones. Normalment apareix quan els músculs del sòl pelvià s'han debilitat, i pot empitjorar amb l'obesitat, l'embaràs i el part, la menopausa o la tos crònica entre altres factors. També es relaciona amb l'estre-nyiment i les infeccions urinàries, amb problemes de pròstata i lesions neurològiques. Tot i que sovint apareix i s'agreuja amb l'edat, no es tracta necessàriament d'una manifestació d'envelliment. N'hi ha de tres tipus: la de l'esforç, associada a la tos, esternuts i activitats d'impacte com córrer; la d'urgència, que apareix quan hi ha unes ganes incontrolables d'anar al lavabo i en sentir aigua corrent o tocar-ne ; i una de mixta, amb símptomes de tots dos grups.

Fer exercicis de sòl pelvià per reforçar la musculatura, seguir una determinada dieta i canviar hàbits de la via diària poden millorar la percepció i que els símptomes no siguin tan servers. Si amb això no n'hi ha prou es pot introduir el tractament mèdic i fins i tot el quirúrgic.

Per exemple, s'aconsella beure la major part de líquids al matí i a la tarda i no a la nit, o orinar cada 2-3 hores i evitar passar llargues estones sense anar al lavabo. Evitar el tabac, el cafè, l'alcohol, begudes ensucrades i les infusions.