La concessió de la zona blava de Manresa s'acaba el maig del 2023. A partir d'aquesta data el servei es podria municipalitzar. És un dels 12 compromisos que va anunciar ahir l'actual alcalde i candidat a la reelecció per Junts x Manresa, Valentí Junyent, a la presentació dels eixos bàsics del seu programa. Es va fer al Museu de la Tècnica amb el lema «Manresa: motor, centralitat i emoció».

Van ser els que ocupen els 12 primers llocs a la llista (veure Regió7 del 6 de marçRegió7), els qui van exposar, d'entrada, els seus compromisos als assistents. Ho van fer amb un format innovador. Al Museu de la Tècnica hi havia repartides 11 taules petites amb un tamboret al costat i, al davant, unes cadires on s'hi va asseure el públic. Els 11 candidats van passar taula per taula durant 5 minuts per comentar «de tu a tu», segons l'organització, el programa de la formació, rebre suggeriments i contestar les preguntes que els hi feien. Així van parlar d'urbanisme, esport, salut, gent gran, noves tecnologies, acollida, espais verds, turisme o ensenyament. L'últim a intervenir, ja dalt l'escenari i acompanyat de tots els candidats, va ser Valentí Junyent.

Va exposar «12 compromisos que pensem complir» entre els quals el de la zona blava. «La nostra voluntat és que hi hagi una gestió municipal», va afirmar. Els beneficis que se'n treguin es destinarien a millorar l'espai públic. La zona blava és actualment a mans d'Eysa i és una de les més cares de l'estat.

S'han acabat les grans obres

Junyent va afirmar que aposten pel desdoblament de la C-55 i per un «urbanisme de les petites coses, de proximitat i amable». S'han acabat les grans obres, va assegurar. El capítol d'urbanisme «posa molt nerviós a la competència», va dir en to de broma.

A l'acte també hi va intervenir l'únic candidat que repeteix. Joan Calmet va prendre la paraula per afirmar que la candidatura té 150 «propostes possibilistes i reals. El grau de compliment del govern municipal ens dóna credibilitat davant la ciutadania».

El resum dels compromisos

  • Desenvolupar el polígon del Pont Nou i aprovar el pla urbanístic del Parc Central per potenciar la indústria. Promoure actuacions que millorin el comerç.
  • Fomentar l'activitat turística i la projecció de la ciutat aprofitant Manresa 2022.
  • Incrementar les places públiques de residències per a persones grans i augmentar l'assistència domiciliària per a persones dependents d'edat avançada.
  • Impulsar un pla de xoc per millorar els edificis de les escoles púbiques. Buscar ubicació definitiva per a l'escola Valldaura i potenciar la Manresa universitària.
  • Redactar un pla d'equipaments de la ciutat. Cita el teatre Conservatori, l'Anònima i l'auditori de Sant Francesc. Fer-ho a través de processos participatius.
  • Construir aparcaments dissuasius a les entrades de la ciutat. Pla d'actuació per a la municipalització de la zona blava el 2023.
  • Crear una unitat d'urbanisme de proximitat. Mantenir el pla de xoc per millorar l'espai urbà i reforçar la neteja viària.
  • Pla de civisme per fomentar la convivència ciutadana. Descentralitzar actes als barris i mantenir l'aposta per revitalitzar el Centre Històric.
  • Potenciar les polítiques d'habitatge per omplir els pisos buits.
  • Construcció de nous camps de futbol als barris, estudiar l'ampliació del pavelló del Nou Congost i reconvertir en pavelló la pista poliesportiva de la Font.
  • Millora de l'entorn natural de la ciutat, l'Anella Verda, i obrir Manresa al riu.
  • Defensa del dret a decidir fins a la consecució de la República catalana.