Maria Recuenco té a casa la Nala, una staffordshire bull terrier de cinc anys. De fet, és del seu fill gran, però ella la treu a passejar cada matí i ho fa en uns camps que hi ha a prop de casa seva, al barri de la Parada. Sempre la porta lligada i amb morrió. Lamenta que Manresa no tingui més espais on deixar els gossos deslligats: «La ciutat no està ben preparada per a aquests animals. Hi ha pocs parcs. Necessitem un espai gran on puguin córrer», comenta. Preguntada sobre el mal estat dels pipicans que hi ha a Manresa,que Regió7 ja va explicar fa unes setmanes (vegeu edició del 5 de setembre), assegura que només en coneix un, el del carrer de Joan Fuster, i que no hi va perquè és lluny.

Els seus altres dos fills, de 17 anys, també han tret la Nala algun cop al carrer perquè faci les seves necessitats. Recuenco explica que, fa tres o quatre mesos, un policia de paisà va aturar el seu fill a les 7 del matí i li va demanar quina edat tenia i els papers de la gossa. Quan va saber que encara no era major d'edat -un dels requisits per dur un gos de raça potencialment perillosa- el va advertir que si el tornava a veure el multaria.

A banda de tenir 18 anys o més, qui té un gos potencialment perillós (GPP) també ha de disposar d'una llicència i una assegurança de responsabilitat civil. Recuenco creu que «és exagerat que cada persona hagi de pagar per tenir una llicència, hauríem de poder tramitar-ne una per família. Nosaltres som quatre, imagina't la despesa». Per obtenir la llicència administrativa, que té una validesa de cinc anys, cal acreditar ser major d'edat, no tenir antecedents penals, disposar d'un certificat de capacitat física i aptitud psicològica i també d'una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers. També és obligatori (per a tots els gossos i gats) identificar l'animal amb un microxip homologat i inscriure'l al cens municipal.

Sobre la mala fama que tenen les races potencialment perilloses, Recuenco opina que és «injust». La seva gossa és «boníssima amb la gent, li agrada que la toquin i no ha fet mai res a ningú. Amb altres gossos sí que a vegades s'enfada, però ja la coneixem i l'allunyem si veiem que no està per jocs».