L’Assemblea del Bages, un organisme nascut el març del 1971 que va aplegar el conjunt de les forces antifranquistes de la comarca per lluitar per l’arribada de la democràcia, celebrarà el proper dissabte 6 de novembre, a les 12 del migdia, a l’auditori de la Plana de l’Om, l’acte commemoratiu dels 50 anys de la seva constitució.

Se celebrarà el dia abans dels 50 anys de la creació de l’Assemblea de Catalunya, la plataforma unitària antifranquista més rellevant al país, constituïda el 7 de novembre del 1971, que va jugar un paper clau en la transició i que resumia els seus objectius en el lema «Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia». L’Assemblea del Bages s’hi va integrar.

A l’acte del dia 6 de novembre hi participaran l’historiador Oriol Luján, autor del llibre L’Assemblea del Bages. El pacte per la llibertat (1971-1979); els membres de l’Assemblea del Bages Josep Camprubí, Ramon Majó i Ignasi Perramon, i els representants de l’Assemblea de Catalunya Magda Oranich i Pere Portabella.

L’Assemblea del Bages va ser el primer òrgan unitari de lluita antifranquista de Catalunya. La primera sessió va ser el març del 1971 a l’església de Santa Maria de Camps, al terme municipal de Fonollosa, que va cedir el rector Jordi Canamases. S’hi van reunir una seixantena de persones de la comarca: membres del PSUC, de la Comissió de Promoció Política (més tard anomenada Unió Socialista del Bages), CCOO, Unió Democràtica, Partit Carlí, sectors dels moviments catòlics i representants de la societat civil.

Organitzen l’acte Òmnium Bages-Moianès, el Centre d’Estudis del Bages, Fundació Independència i Progrés i Associació Memòria i Història de Manresa. Per assistir a l’acte, cal reservar la invitació al web del teatre Kursaal.