El comerç del centre de Manresa resisteix i manté el nombre de botigues obertes

Al sector de la plaça Major i voltants van obrir set botigues durant els darrers 6 mesos i van tancar cinc

Imatge d'arxiu del carrer Sant Miquel en festes

Imatge d'arxiu del carrer Sant Miquel en festes / Arxiu/Foto Vert

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El 22è recompte, realitzat pels propis botiguers, de persianes apujades i abaixades de botigues de la plaça Major de Manresa i voltants dona un resultat que es pot interpretar com un panorama de resistència numantina del comerç del centre de la ciutat.

Durant els darrers 6 mesos han obert les seves portes set nous establiments comercials i cinc han tancat, el que dona un saldo positiu de 2.

Aquesta xifra no es podria contextualitzar sinó fos perquè l'Associació de Comerciants de Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i Voltants va iniciar una estadística semestral l'any 2012, fa 11 anys.

Ho va fer perquè dels 155 baixos comercials hi havia 41 tancats i amb els efectes de la punxada de la bombolla immobiliària no sabien fins a on podia arribar aquesta situació.

I tenien raó d'estar preocupats, perquè si en aquell moment tenien 41 baixos comercials sense activitat, el 26%, en uns anys es va enfilar fins a 66 botigues tancades, el 42%, el 2017.

La situació actual és de 93 botigues obertes, el 60%, i 62 tancades, el 40%.

Això vol dir que els darrers 6 anys hi ha hagut oscil·lacions al voltant d'aquest percentatge, amb la pandèmia inclosa.

Pel que fa als darrers recomptes, el darrer semestre del 2021 hi havia 60 comerços amb la persiana abaixada; el primer semestre d'enguany la quantitat va pujar a 64 i el darrer informe situa aquesta xifra en 62.

Les demandes:

Conjuntament amb aquesta estadística, l'Associació de comerciants de Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i Voltants ha fet arribar a l'Ajuntament quatre peticions:

  1. Rehabilitació de pisos i botigues. Sol·liciten que "s'ajudi a propietaris de pisos, botigues i locals tancats com es fa en altres municipis". Demanen que l'Ajuntament insti els propietaris de locals comercials tancats que els rehabilitin i que els comuniqui que els preus del lloguer han de ser més assequibles. Afirmen que al Centre Històric s'apleguen un 30% dels pisos buits de la ciutat i, també, moltes botigues tancades per manca de rehabilitació. Consideren que "si no hi ha ajudes directes no ens en sortirem, ja fa anys que no avancem en aquest aspecte".
  2. Aparcament. Expliquen que en la campanya electoral a les municipals del 2019, l'equip de govern va assegurar que s'habilitaria el solar de l'Anònima per poder aparcar 200 cotxes a preus més econòmics que la zona blava. Reclamen que "es tornin a signar amb Forun convenis pels vals d'aparcament als pàrquings Puigmercadal i Centre Històric". Es tracta de convenis que han estat suprimits i, ara, els associats "hem d'assumir tot el cost i això no ho podrem mantenir indefinidament".
  3. Microbús. Recorden que "ja fa més de 14 anys que demanem transport públic per aquesta part del Centre Històric" que arribés fins a la Cova de Sant Ignasi. Això "portaria pelegrins a la Cova i residents de la Casa d'Exercicis Espirituals i gent de la ciutat a passejar i comprar a les nostres botigues". Asseguren que en aquests moments el transport públic "és vital per a nosaltres. El microbús és imprescindible per a la ciutat i molt més per al Centre Històric".
  4. Seguretat. Demanen posar més càmeres i que hi hagi més presència policial. Celebren la desocupació del bloc conflictiu del carrer Sobrerroca, però alerten que la conflictivitat s'ha traslladat al sector de la plaça Europa.

Acaben afirmant que si no s'atenen aquestes peticions "no se solucionaran els greus problemes que patim fa anys". I afegeixen que els comerciants són els que passen totes les hores del dia "vivint una realitat que des dels despatxos es veu de manera diferent i oposada als nostres raonaments. Els resultats, però, estan a la vista". 

Subscriu-te per seguir llegint