Acció a Manresa per denunciar que s'està massacrant els pobles originaris de Mèxic

L'organització d'activisme ecosocial Crits de la Terra va fer palès els homicidis i l'espoli

Imatge de la manifestació pel centre de Manresa

Imatge de la manifestació pel centre de Manresa / Arxiu Particular

Redacció

L'organització d'activisme ecosocial Crits de la Terra, amb la participació d'integrants del Congrés Nacional Indígena i del Centre de Drets Humans Fray Bartolomé de las Casas, va denunciar al centre de Manresa la massacre que estan patint els pobles originaris de Mèxic.

Per demanar l'aturada de la guerra encoberta i l'espoli es va fer una manifestació amb prop d'una cinquantena de participants. La manifestació s'encapçalava per vuit persones que representaven defensores de la terra mexicana assassinades.

Els morts amb nom i cognom

Els morts amb nom i cognom / Arxiu Particular

Tres membres del Congrés Nacional Indígena van narrar els assassinats i l’espoli causat pel capital Europeu i van agrair i convidar a la germanor de "l'Europa de abajo o l’Europa rebel i insumisa".

Parlament davant de Crist Rei de Crits de la Terra

Redacció

Oscar, Maidali i Guadalupe són membres de comunitats de Mèxic que formen part del Congrés Nacional Indígena, vinculat al Zapatisme. Cadascú representa a la seva comunitat, Maidali representa la comunitat Chontal, Guadalupe als Awakateco i Óscar al poble Totonaco de Veracruz, però alhora representen la veu, les experiències i les vides de centenars de comunitats que han estat silenciades.

Empreses extractivistes

Van ser a Manresa dintre d'una gira de dos mesos per països com Àustria, Alemanya, França i Espanya exposant les aliances dels estats amb empreses extractivistes que eliminen i destrueixen els territoris.

Van explicar que la Renfe impulsa megaprojectes com el Tren Maya, una denominació gens representativa de les comunitats Mayas i que abasta 1.554 quilòmetres. 

Es va denunciar la violència que s'ha exercit i els desallotjaments amb l'excusa del desenvolupament, eliminant l'accés a pous d'aigua potable "per a la privatització de l'aigua embotellada de l'empresa Bonafont que forma part de Danone".

Durant la visita per Manresa es va fer un crit de socors amb cartells, percussió, cants i una representació sobre les conseqüències del consum europeu sobre aquestes comunitats. Durant l'acció es va honrar els activistes del territori pertanyents al Congrés Nacional Indígena que han estat assassinats.

A la Plana de l'Om aquestes persones es van estirar en fila i van ser cobertes amb un llençol blanc després de llegir com havien estat assassinades.

Acció de protesta

Acció de protesta / Arxiu Particular

Així es va voler mostrar que darrere dels números hi havia una vida amb un nom i una lluita que no s'ha oblidat, sinó que segueix viva.

L'acte va ser organitzat per Crits de la Terra i pel grup de suport al Congrés Nacional Indígena de la Catalunya Central.