Manresa genera 1.500 tones menys de residus i trenca la tendència a l’alça

La davallada s’exemplifica en els 14 quilograms menys de deixalles que cada ciutadà va generar de mitjana en relació a l'any anterior

Els manresans generen gairebé mitja tona de deixalles a l’any

Els manresans generen gairebé mitja tona de deixalles a l’any / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Manresa va generar 1.531 tones menys de residus el 2022 que el 2021, una reducció que, a més, significa trencar la tendència a l’alça mantinguda els darrers anys.

La davallada s’exemplifica en els 14 quilograms menys de deixalles que cada manresà va generar en relació a l'any anterior.

 En sintonia amb el descens, l’any passat es van recollir 938 tones menys de selectiva que el 2021. Es va passar de les 18.487 tones de l’any 2021 a les 17.549 del 2022.

La reducció es va produir tant en orgànica com en paper i cartró, vidre i envasos.

En orgànica es va passar de les 3.272 tones del 2021 a 3.163 l’any passat. Són 109 tones menys que s’afegeixen a les 97 tones menys de paper i cartró: de 2.106 a 2.009.

El vidre també es va veure afectat i va passar de 1.570 tones a 1.559 i els envasos de 1.572 tones a 1.537.

La reducció de la recollida selectiva s’emmarca en una disminució del total de residus generats a la ciutat i que és el resultat, també, de la davallada del rebuig que no es reaprofita i va a parar a l’abocador. 

Correspondència amb el cicle econòmic

Si s’analitza el total de residus que genera la ciutadania es pot veure que el volum correspon més al cicle econòmic general que a qualsevol altre paràmetre.

En èpoques de bonança econòmica es consumeix més i es generen més residus i quan esclata una crisi aquestes quantitats es redueixen notablement.

Després de l’esclat de la bombolla immobiliària les tones de deixalles es van reduir de forma molt important i a mesura que la situació s’ha anat normalitzant també ho ha fet el consum.

L’augment de preu de l’energia i l’encariment dels productes de consum sembla que tenen una translació clara que caldrà corroborar amb les dades del 2023.

Mitja tona per ciutadà

Fluctuacions a banda i excepte en situacions de forta baixada del consum, cada manresà genera prop de mitja tona de residus a l’any. A Manresa van ser l’any passat 480 quilos per habitant mentre que la mitjana del conjunt de Catalunya va ser de 511 quilos.

A Manresa s’està reciclant el 47% del total de residus generats. Es tracta d’un percentatge perfectament alineat amb la mitjana catalana. Però no n’hi ha prou. Per emmarcar aquesta dada l’Agència de Residus de Catalunya recorda que cal tenir present que l’objectiu de reciclatge de la Unió Europea per al 2025 es situa en el 55% dels residus generats. Per assolir aquest objectiu, és essencial millorar les quantitats i la qualitat de la recollida selectiva. És necessari implementar sistemes eficients de recollida selectiva (porta a porta, contenidors tancats amb identificació de l’usuari) i processos de valorització eficients.

Per tal de fer passes decidides en aquesta direcció, l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem implantarà aquest mandat un nou sistema de gestió de residus a Manresa basat en contenidors tancats.

D’altra banda, es continuen fent passes endavant per posar en funcionament al parc ambiental de Bufalvent d’una planta de pretractament per assegurar que la totalitat de la fracció resta passi per un tractament previ abans d’anar a l’abocador i que productes reutilitzables quedin colgats.

Imatge del dipòsit controlat de residus de Bufalvent

Imatge del dipòsit controlat de residus de Bufalvent / Arxiu/CBGR

«Hem hagut de fer un projecte monstruós d’un nou vas d’abocador»

El regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet, va argumentar en el ple de setembre la impossibilitat del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus de fer-se càrrec de la gestió dels voluminosos abandonats al carrer pel gran volum de feina que acumula, entre altres aspectes perquè «hem hagut de dedicar-nos a fer un projecte monstruós d’un nou vas d’abocador».

Al dipòsit controlat de residus del Parc Ambiental de Bufalvent, hi arriben cada any 50.000 tones de residus municipals. Són aquelles deixalles que no han estat dipositades als contenidors de selectiva i que, per tant, no es podran reaprofitar ni valoritzar. Al dipòsit, aquests residus seran escampats i compactats en un vas prèviament preparat i impermeabilitzat, i finalment la zona quedarà segellada i es regenerarà paisatgísticament.

Subscriu-te per seguir llegint