Junts Manresa presenta al·legacions per abaratir la zona blava i ajudar al comerç i a la rehabilitació

Interpel·la ERC, PSC i Impulsem perquè augmentin les bonificacions que afavoreixin activitat econòmica i abarateixi l’aparcament

El president del grup municipal de Junts, Ramon Bacardit

El president del grup municipal de Junts, Ramon Bacardit / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El grup municipal de Junts per Manresa ha presentat al·legacions a les ordenances fiscals decretades per l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem a Manresa l’any que ve. La formació d’oposició reclama que s’augmentin bonificacions a la rehabilitació i a l’activitat comercial i que s’abarateixi la zona blava fins a 1,2 euros l’hora i la verda a 1 euro.

En l’escrit d’al·legacions reclama que es faci extensiu al conjunt del municipi i no només al Centre Històric l’àmbit de bonificació del 95% de la quota de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) a les intervencions de reforma, reparació i rehabilitació.

També demana  que es faci extensiva al conjunt de la ciutat la bonificació del 95% de les taxes d’intervenció administrativa per a obertura, control, i exercici d’activitats en establiments menors de 250 m2.  

Proposa la màxima bonificació del conegut com a impost dels rètols, als establiments de petit format (menors de 250 m2). 

En un altre àmbit, reclama la reducció de les tarifes de la zona blava i verda d’estacionament. Aquesta reducció es motiva en el fet que amb la municipalització de la gestió de la zona blava el maig del 2023, es van reduir les tarifes el 21% corresponent a l’IVA. Per a Junts es tractava d’una reducció estrictament tècnica pel fet que desapareixia l’aplicabilitat d’aquest impost.

Zona blava cara

Per contra, «creiem que la tarifa de la zona blava a la ciutat és encara excessiva i hi ha suficient marge de maniobra per reduir-la en una proporció tal que segueixi generant ingressos positius nets a les arques municipals». Per altra banda, la reducció de la tarifa comporta un major incentiu per la utilització d’aquesta i redueix el factor dissuasiu per part dels visitants.  

D’altra banda, crida a no renunciar a futurs ingressos corresponents a l’ICIO de noves construccions al polígon industrial del Pont Nou i del Parc Tecnològic.

Els nous tributs inclouen una bonificació de fins al 65% a les obres de nova construcció als Polígons Pont Nou i Parc Tecnològic, sempre que es reuneixin determinades condicions. Al respecte, Junts creu que cal deixar clar que la decisió d’una empresa d’instal·lar-se no es veu en cap cas condicionada al fet del pagament de l’impost d’obres, ja que aquest és un impost que en ser comú en tots els municipis està incorporat de forma automàtica als estudis de viabilitat del nou negoci.

Per contra, aquestes bonificacions suposaran que les arques municipals no ingressin imports considerables.

Per al cap del grup de Junts, Ramon Bacardit, remarcar el fet que si bé les bonificacions dels ICIO’s no són un element rellevant a l'hora de determinar si una empresa s’implanta o no, el cost d’adquisició del sòl sí que ho és, i en el cas del Polígon Industrial del Pont Nou II, les càrregues d’urbanització situen el preu d’adquisició del sòl en una franja superior a la del mercat.  

La ciutat recula

En la nota de premsa feta pública per Junts s'afirma que Manresa està immersa des de fa anys en una situació de reculada de posicions en el rànquing socioeconòmic del país. Així el PIB per càpita de la ciutat es situa en un 20% per sota de la mitjana del país, a la vegada que les necessitats d’assistència social i econòmica no paren de créixer. "És, doncs, urgent que el Govern de la ciutat sigui conscient de la situació i actuï de forma decidida per revertir la situació. Per això cal que des de tots els flancs possibles es prenguin decisions en aquesta direcció". I les ordenances fiscals són una oportunitat per donar un missatge de determinació en l’impuls de polítiques d’activació de l’economia de la ciutat. 

Per contra, segons Junts, les modificacions que ERC, PSC i Impulsem han proposat resten lluny d’aquesta determinació, limitant-se tan sols a la continuïtat del que ja s’ha anat fent sempre i no comporten cap canvi en la inèrcia en la dinàmica de la ciutat, sinó que responen bàsicament en ‘ l’anar fent’ i en el ‘com s’ha fet sempre’.

Les al·legacions

Per això Junts Manresa ha presentat una bateria de propostes, en format d’al·legacions amb un triple objectiu:

  • Reduir la pressió fiscal preservant les finances locals
  • Promoure l’atractivitat comercial de la ciutat
  • Incentivar l’activitat econòmica i l’emprenedoria

Incentivació del sector de la rehabilitació, la renovació del parc d’habitatges i la millora de les condicions d’habitabilitat i accessibilitat dels habitatges de primera residència. 

El Parc d’habitatges de la ciutat es troba molt envellit, degut a una manca d’inversió en la renovació i rehabilitació de forma prolongada en el temps. Aquest factor té un impacte brutal en l’estat i percepció de la degradació de la ciutat, així com és causa i efecte de la precarització de les condicions de vida de molts ciutadans. Es proposa bonificar al màxim nivell l’impost d’obres per a la rehabilitació de façanes, cobertes i mitgeres i a totes les obres de rehabilitació d’habitatges de primera residència sempre i quan el titular de l’habitatge sigui una persona física, en sigui el promotor i sigui el seu habitatge habitual. Amb aquesta mesura no només s’activaria el sector de la rehabilitació (que és un sector que genera llocs de treball de forma intensiva i local) sinó que va en la línia de millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Manresa que han decidit comprometre’s amb la ciutat, tot fent-hi el que probablement serà la major inversió de la seva vida, que és la compra del seu habitatge.

Incentivació de l’activitat comercial a la ciutat.

El sector del petit comerç està patint d’una forma dramàtica per motius derivats del canvi d’hàbits en la compra, i en el cas de Manresa, per la davallada progressiva que està patint la ciutat tant pel que fa a l’economia de les famílies que viuen a la ciutat, com pel que fa a la pèrdua d’atractivitat com a capital territorial del comerç. És per això que es proposen un seguit de mesures fiscals que van en la línia de reduir la pressió fiscal, de facilitar l’obertura i/o trasllat de nous comerços de petit format i d’incentivar l’ús de la zona blava. 

Es proposa en primer lloc que es faci extensiva la bonificació del 95% de les taxes d’intervenció administrativa per a obertura, control, i exercici d’activitats en establiments menors de 250m². Una mesura que redueix la pressió fiscal no només en activitats comercials, sinó en negocis en general, de dimensions petites o mitjanes. 

Es proposa també la màxima bonificació de l’impost conegut com a ‘impost dels rètols’, als establiments de petit format (menors de 250m²). Aquest concepte engloba la taxa que l’Ajuntament de Manresa aplica per tots aquells elements que els establiments tinguin i que sobresurtin del pla de façana (rètols, banderoles, tendals, etc.). Aquesta proposta s’emmarca dins la lògica de rebaixar la pressió fiscal sobre els petits establiments de la ciutat. 

Es proposa la reducció de les tarifes de la Zona blava i/o verda d’estacionament. Aquesta reducció es motiva en el fet que amb la municipalització de la gestió de la zona blava al maig del 2023, es varen reduir les tarifes en relació al 21% corresponent a l’IVA, aplicant doncs una reducció estrictament tècnica pel fet que desapareixia l’aplicabilitat d’aquest impost. Per contra, creiem que la tarifa de la zona blava a la ciutat és encara excessiva i hi ha suficient marge de maniobra per reduir-la en una proporció tal que segueixi generant ingressos positius nets a les arques municipals. Per altra banda, la reducció en un 20% de la tarifa de la zona blava i zona taronja (1,20€/h – 1,00€/h respectivament), comporta un major incentiu per la utilització d’aquesta i redueix el factor dissuasiu per part dels visitants de fora que volen gaudir de la nostra ciutat.  

No renúncia de futurs ingressos corresponents a l’ICIO de noves construccions al Polígon del Pont Nou i del Parc Tecnològic.

Finalment es proposa suprimir la bonificació de fins al 65% a les obres de nova construcció als Polígons Pont Nou i Parc Tecnològic que es proposa, ja que la decisió d’una empresa d’instal·lar-se no es veu en cap cas condicionada al fet del pagament de l’impost d’obres, doncs aquest és un impost que en ser comú en tots els municipis està incorporat de forma automàtica als estudis de viabilitat del nou negoci. Així doncs, aquestes bonificacions no són un element rellevant alhora de determinar si una empresa s’implanta o no (el cost d’adquisició del sòl si que ho és) però el que si que comportarà de ben segur és que les arques municipals deixin d’ingressar imports considerables. 

Junts afirma que aquesta mesura, a la vegada permetria compensar abastament el que es deixaria d’ingressar amb les altres propostes que es realitzen.