Junts per Manresa mostra preocupació pels canvis a la cavalcada i el govern diu que «tranquils»

La rua del 5 de gener ha estat pensada per ser el màxim d’inclusiva i multicultural

Mònica de Llorens (Junts) i Tània Infante (ERC)

Mònica de Llorens (Junts) i Tània Infante (ERC) / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

«Com que veig que estan molt preocupats per com serà la cavalcada els diré que poden estar tranquils». Aquesta va ser la resposta de la regidora de Cultura, Comerç i Llengua, Tània Infante, a la «preocupació» expressada pel grup municipal de Junts per Manresa, en el darrer ple municipal, sobre la possibilitat que els canvis que introduirà el govern a la cavalcada de Reis puguin anar en detriment de la seva «essència».

La portaveu del grup municipal de Junts, Mònica de Llorens, va assegurar que «ens preocupa el relat» que l’equip govern d’ERC, PSC i Impulsem «vol donar, transformant aquesta tradició en un esdeveniment laic i ‘cosmopolita’, per fer que la cavalcada sigui més integradora amb les altres cultures de nouvinguts a la ciutat».

Des del punt de vista de Junts, «modernitzar i millorar la gestió de la cavalcada de Reis no ha de comportar la renúncia a l’essència cultural, més que no pas religiosa, de la nostra tradició».

Junts va demanar si, realment, el govern de la ciutat pensa que «la integració dels nous manresans s’ha de fer a través l’aigualiment de les tradicions basades en les nostres arrels cristianes» i si creu que «el respecte, coneixement i reconeixement a les cultures arribades s’ha de fer a costa de la dilució de la nostra».

Una dotzena de Reis

La regidora de Cultura, Comerç i Llengua, Tània Infante, va respondre que els canvis tenen per objectiu modernitzar i fer més lluïda la nit més màgica de l’any. 

«Enguany s’ha volgut crear un relat coherent posant els infants al centre amb una posada en escena que sigui capaç d’il·lusionar-nos a tots. La direcció artística ha fet una feina de recerca de l’origen de la cavalcada i ha constatat que aquesta és una tradició que ha variat molt i en moltes ocasions durant el temps», va dir.

Va explicar que hi ha hagut moments de la història en què els Reis han estat una dotzena. «Els Reis eren mags o savis que venien de l’orient i buscaven les respostes a les estrelles i per això van passar a ser astròlegs», va dir.

Amb el temps van passar a ser anomenats Reis. «D’aquesta tradició és d’on neix la idea de poder identificar cadascun dels Reis, Melcior, Gaspar i Baltasar, amb un astre l’estrela, el sol i la lluna».

Procedències diverses

A més, segons la regidora, «ha quedat constatat que tenien procedències diverses i representaven una multiculturalitat que entenem que ha de quedar reflectida en un dels actes més importants de tota la ciutat, una ciutat diversa i inclusiva».

Per acabar va dir que «a vegades a tots ens passa que associem la tradició a allò que hem pogut viure durant les nostres vides, però la tradició no és ben bé això».

La cavalcada canvia el lloc d’inici. Serà al Pont Vell, per acabar, com sempre, a la plaça Major, però prescindint del recorregut a peu final, que l’alentia molt.

Al marge del canvi de recorregut, per renovar-la s’ha encarregat la direcció artística a quatre professionals lligats al món del teatre, la dansa, la direcció i la dramatúrgia, entre altres. Han creat La nit dels astres, en què, volgudament, es dona protagonisme als tres reis astròlegs que busquen respostes al cel sobre el sentit de la vida, amb la idea de treure el contingut més religiós a la comitiva, de manera que s’hi puguin sentir identificats tots els col·lectius de nouvinguts que hi ha Manresa, als quals s’ha convidat a participar en una rua el màxim d’inclusiva i multicultural.