Manresa registra els dos anys seguits més càlids del darrer mig segle

La capital del Bages va tancar el 2023 amb una mitjana de 16,4 graus, idèntica a la del 2022 i dos per sobre de tota la sèrie des del 1970

Joves bevent i refrescant-se en una font a Manresa l'estiu passat

Joves bevent i refrescant-se en una font a Manresa l'estiu passat / ARXIU | OSCAR BAYONA

Jordi Escudé

Manresa ha viscut els dos anys més calorosos com a mínim de les cinc darreres dècades, segons els registres recollits a l’estació meteorològica de la Casa de la Culla, que té dades completes de màximes i mínimes des del 1970. El 2023 es tancava amb una temperatura mitjana de 16,4 graus, la mateixa que s’havia registrat el 2022, una xifra dos graus per sobre dels 14,4 que marca tota la sèrie històrica.

La temperatura mitjana va superar l’any passat (i també el 2022) la mitjana climàtica d’aquests 53 anys en tots els mesos, i si bé al gener i al febrer ho va fer tan sols amb una dècima, la diferència es va disparar el març i l’abril, a mig estiu, i també a l’octubre. En aquest cas, la mitjana va ser de 19,7 graus, quan l’habitual és de 15,8, la qual cosa va convertir l’octubre del 2023 en el més calorós de tota la sèrie. L’abril, el març, i el novembre, van superar la mitjana en prop de tres graus, situant-se també entre els més càlids en 50 anys, igual que el juliol i l’agost, amb mitjanes de més de 26 graus quan habitualment no arriben als 25.

La persistència de temperatures inusualment altes al llarg de tot l’any, va donar lloc a situacions insòlites, com ara els més de 30 graus de màxima que es van registrar durant quatre dies a l’octubre (fins a 31,5 graus el dia 5), quan l’habitual és no passar dels 27 o 28; o pràcticament fregar-los en ple mes de març, tenint en compte que el termòmetre es va enfilar fins als 27,2 graus el dia 30.

Les temperatures extremes també es van notar a l’estiu. Entre juliol i agost hi va haver una desena de dies en què es va passar dels 37 graus, fins a assolir els pics màxims per sobre dels 40 els dies 18 de juliol (42,4) i 23 d'agost (40,9). Una xifra, aquesta darrera, que pràcticament assoleix el rècord històric de calor a Manresa des que hi ha dades, perquè es va quedar tan sols a una dècima dels 42,5 graus que marquen aquest rècord, que es va registrar en dues ocasions l’agost del 1987 i el juliol del 1994.

De fet, l’anomalia tèrmica al llarg de tot el 2023 (i també del 2022), s’explica tant per les temperatures màximes com per les mínimes, que l’any passat també van ser inusualment elevades, i amb registres per sobre de l’habitual en tots els mesos excepte gener i febrer i també el passat mes de desembre. Durant l’estiu, les mínimes es van mantenir elevades de forma persistent, fins al punt que la meitat de les nits entre els mesos de juliol i agost van ser tropicals (la temperatura no va baixar dels 20 graus), i en alguns casos es van acostar molt als 25, que ja haurien convertit aquelles nits en tòrrides. Un estiu que l’any passat pràcticament es va allargar fins a l’octubre, en què les mínimes també van marcar un rècord històric pels seus valors elevats, amb una mitjana de 14 graus quan amb prou feines s’assoleixen els 11. De fet, i amb una perspectiva anual, la mitjana de les mínimes a Manresa no arriba als 9 graus, i l’any passat es van fregar els 10 (9,7). Pel que fa a les màximes, la diferència va ser lleugerament superior. La capital del Bages té una mitjana anual de 21,2 graus, i el 2023 es va situar dos punts per sobre, als 23,2. Va ser idèntica a la del 2022, i com, a mínim la més alta des del 1990.