La Taverna d’en Mallol de Manresa celebra 70 anys

El negoci del barri de la Sagrada Família el porta la tercera generació

L'avi, Antonio Pla, hi va començar venent vi a granel i llenya

Gemma Camps

Gemma Camps

Aquest dijous fa exactament 70 anys que va obrir portes el restaurant La Taverna d’en Mallol de Manresa, que actualment porta la tercera generació de la família. El va obrir l’avi, Antonio Pla Vila; en va agafar el relleu el seu fill, Josep Pla Vidal, i ara el responsable és el net, Oscar Pla Caballero. 

Situat al carrer de l’Arquitecte Montagut, 92, quan l’avi Antonio va obrir el negoci el va dedicar a la venda de vi a granel i de llenya. La família encara guarda la primera llicència expedida pel governador civil de Barcelona, que li donava permís per tenir una bodega a la carretera del Pont de Vilomara, 37, baixos. El nom al local li va posar la clientela.

Al cap d’un temps, el negoci va guanyar una barra de cafeteria i, quan va tornar de la mili, Josep Pla hi va fer reformes per adequar-lo com a bar. Va ser la dècada dels 60. El seu fill recorda que, de reformes, n’hi han fet cinc. El seu avi tenia al costat del negoci altres locals llogats que, a mesura que van anar quedant buits, es van afegir a la taverna, que es va anar fent gran. Amb les diferents reformes, va guanyar un menjador, van fer la cuina més gran, van fer el menjador més gran, en van fer un altre de més petit... La darrera reforma la va fer ell el 2011. «El 2008, amb la crisi financera i dos anys abans que es jubilés, el meu pare em va preguntar què volia fer. Si volia que ho vengués». Ell va dir que no. «Ho vam tirar tot a terra i ho vam fer tot nou». El negoci va guanyar una terrassa interior

Comenta que el barri de la Sagrada Família, on està, és «un barri complicat». El carrer de l’Arquitecte Montagut encara no està asfaltat i, davant del restaurant, hi ha un solar on aparquen els cotxes ple de «forats i, quan plou, de fang. Avui [dimecres per al lector], que plou, em quedarà el restaurant ple de petjades». També retreu els problemes de mobilitat que hi ha el dia de mercat a la Font i que, en general, «és un barri sense vida».

Hi va sopar Pedrito del Barça

Al seu pare li agradava molt la cuina. Era «sibarita» i, sobretot, més que oferir una cuina «de fantasia», recalca, «el que volia era que el producte fos de primera qualitat». Aquesta manera de fer, assegura, continua ben vigent. D’ençà que va fer la reforma del 2011, a banda del menú diari, els divendres i dissabtes «fem una cuina més informal, amb tapes per compartir». Al cap de dos o tres anys de la darrera reforma va adequar la bodega amb un estil «industrial». Es tracta d’un reservat amb cabuda per a vuit persones on va tenir sopant el jugador del FC Barcelona Pedrito. «Ho van veure a les xarxes [on és força actiu] i van fer la reserva». Pot dir que Pedrito va sopar a La Taverna d’en Mallol «l'endemà de fer el gol de la victòria en un partit contra el Madrid».Aquest dijous, al negoci, és dia de celebració. Per molts anys!

Subscriu-te per seguir llegint