Forta enganxada entre Junts i Fem al ple de Manresa amb desqualificacions creuades

Les castanyes més fortes, al ple de Manresa, se les engalten entre els grups d’oposició no pas contra el govern

Ramon Bacardit (Junts) i Gemma Boix (Fem)

Ramon Bacardit (Junts) i Gemma Boix (Fem) / Arxiu/F.G.

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Les castanyes més fortes, a l’Ajuntament de Manresa, se les engalten entre els grups d’oposició no pas contra el govern. Així va quedar constatat en el darrer ple municipal amb les enganxades que van tenir Junts i Fem i que van fer pujar la temperatura de la sala.

Junts va presentar una moció sobre la multireincidència i la regidora de Fem, Gemma Boix, va dir en el seu torn de paraula que la proposició arribava la mateixa setmana que «Junts a nivell nacional, com si un partit d’extrema dreta es tractés, relacionava emigració, delinqüència i multireincidència». I afegia que el propòsit de la moció li semblava classista i aporofòbic (odi o aversió a les persones pobres).

El president de Junts, Ramon Bacardit, va respondre que darrere de Fem hi havia «Arran i un seguit d’organitzacions que ens rebenten els vidres de nit encaputxats, ens pinten i ens posen les cares amb insults. Són les seves organitzacions juvenils i vostès les representen».

Va afegir que al ple hi havia dues expressions de feixisme, una era Vox i «l’altra la representen vostès» i comporta «atacar de nit, amb la cara coberta i publicar-ho» a les xarxes socials. «Això se’n diu feixisme i violència. Personalment, crec que són agressions que haurien de condemnar».

Amenaces i rectificacions

Per això va dir que «no acceptarem lliçons que podrien ser amenaces» donat que després tenen «repercussions al carrer». Va dir que ho continuarien denunciant malgrat «el risc de ser atacats amb violència».

Quan li va tornar a tocar el torn de paraula, Gemma Boix va dir que no es volia ni enfadar perquè li semblava que la intervenció de Bacardit havia estat tan passada de voltes i absurda que no s’ho mereixia. Va deixar ben clar que «nosaltres representem a les companyes d’Arran i a totes les persones que ens han votat. I amb molt orgull i sempre amb la cara ben alta. Les accions polítiques, l’expressió de la ràbia de joves que no arriben a final de mes, que tenen feines precàries i que no tenen els serveis públics garantits no les condemnarem. Estem ben orgulloses de les companyes d’Arran», va reblar. 

Semblava que la tempesta havia passat i, al final del ple, Gemma Boix va oferir a Bacardit l’oportunitat de retractar-se i retirar la vinculació que havia establert entre Fem Manresa i el feixisme «per no continuar fent el ridícul, perquè sinó l’emplaçaríem a consultar la definició de feixisme al diccionari».

Per al·lusions, Bacardit va intervenir i va dir que «jo no els he acusat de ser feixistes i si ho he fet ho rectifico», però «la pràctica de la qual se sent vostè tan orgullosa» implicava fer pintades, acusacions de xenòfobs i genocides posant dibuixos de la seva pròpia cara i trencar vidres. «Són pràctiques típiques del totalitarisme i del feixisme», va insistir.

Va reiterar que no acusava Fem de ser feixistes, però sí els acusava i denunciava pràctiques que només es produeixen en moviments feixistes. «I vostès se senten molt orgullosos de representar aquests moviments, amb la cara ben alta. I jo, amb la cara ben alta, els dono l’oportunitat de denunciar aquestes pràctiques de les quals se senten tan orgullosos».

Subscriu-te per seguir llegint