La Fundació Europea per la Gestió de Qualitat reconeix Althaia i Sant Andreu

Es tracta d'una distinció que només tenen una trentena d'organitzacions de l’Estat espanyol de l’àmbit sanitari

Representants de la Fundació Althaia i la Fundació Sant Andreu Salut

Representants de la Fundació Althaia i la Fundació Sant Andreu Salut / Arxiu Particular

Redacció

La Fundació Sant Andreu Salut, per primer cop, i la Fundació Althaia, per segon, han estat reconegudes, en un acte celebrat a Madrid, per la Fundació Europea per la Gestió de Qualitat, una distinció que tenen només una trentena d'organitzacions de l’Estat espanyol de l’àmbit sanitari.

La Fundació Althaia ha renovat el Segell EFQM d’Excel·lència Europea, una distinció internacional que va obtenir per primera vegada l’any 2021 i que posa en valor la qualitat dels serveis que ofereix la institució i la feina ben feta dels seus professionals, així com el compromís amb la gestió excel·lent, innovadora i sostenible. En aquesta ocasió ha rebut l’EFQM 500, un reconeixement que tenen només divuit organitzacions de l’Estat espanyol de l’àmbit sanitari.

El segell EFQM és una distinció que concedeix el Club Excel·lència en Gestió com a representant oficial a l’Estat espanyol de la Fundació Europea per la Gestió de Qualitat (EFQM). Aquesta organització va organitzar a Madrid el Dia de la Gestió Excel·lent, Innovadora i Sostenible 2024. Va ser una trobada per reconèixer la tasca de les 84 empreses, entitats i institucions que han aconseguit el segell EFQM d’Excel·lència Europea durant l’any passat, entre les quals les fundacions manresanes Althaia i Sant Andreu Salut.

Fa tres anys, la institució va rebre el Segell EFQM 400+ després d’un intens treball entre els professionals de l’organització estretament vinculat amb el pla estratègic Talaia i el Pla de Qualitat. Des d’aleshores s’ha continuat en aquest camí i s’ha aconseguit una certificació superior

Per assolir l’obtenció del segell EFQM 500, Althaia ha superat un estricte procés d’avaluació externa amb el qual s’han analitzat diversos àmbits de gestió, els resultats obtinguts, així com la relació amb l’entorn i els diferents grups d’interès. Finalitzat el procés d’avaluació, els auditors han destacat aspectes com el desenvolupament de l’organització a través del pla estratègic centrat en els valors institucionals, la participació i implicació dels pacients a l’hora d'avaluar i millorar els serveis, l’ús de les dades en la presa de decisions, l’autoavaluació continuada enfocada a la millora contínua, així com el treball en xarxa i la innovació. 

Imatge de grup amb els representants de les institucions distingides

Imatge de grup amb els representants de les institucions distingides / Arxiu Particular

Amb aquest reconeixement internacional es visualitza, segons Althaia "l’adopció d’un model de gestió de la qualitat que vetlla pel rigor en el mètode de treball consistent en planificar, implementar i avaluar". També destaca "el treball per assolir la millora contínua dels serveis que ofereix als seus grups d’interès: pacients, professionals, col·laboradors i proveïdors, entre d’altres". 

Van recollir la distinció Alfons Hervàs, director de Qualitat i Coneixement de la Fundació Althaia, i Manel Jovells, director general de la institució

A l’Estat espanyol, hi ha 60 entitats del sector sanitari amb el segell EFQM. D’aquestes, 18 estan reconegudes amb el segell EFQM 500. Les entitats amb el certificat EFQM 500 o superior són 32.

Adaptació a entorns canviants

Sant Andreu Salut, per la seva part, ha destacat que aquest guardó subratlla l’aplicació eficaç del Model EFQM, una metodologia que valora l’excel·lència en la gestió, destacant-se en aspectes claus com el bon govern, la mesura de resultats i l’adaptació en entorns canviants. 

Per a Sant Andreu l'aplicació d'aquest model "és essencial per a la transformació i millora contínua de les organitzacions". En aquesta primera avaluació Sant Andreu Salut ha assolit una valoració de 400.

En aquest camí Sant Andreu Salut ha realitzat una avaluació integral de tots els seus centres i serveis: Hospital Sant Andreu, Servei d’Ajuda al Domicili, habitatges amb serveis i totes les residències i centres.

Aquesta avaluació la considera "una oportunitat per identificar àrees de millora i innovació" i un revulsiu per al seu "compromís amb la millora contínua".

Per a Sant Andreu, aquest reconeixement és un testimoni del treball constant i l’esforç dels professionals de Sant Andreu Salut, i simbolitza el seu compromís amb l’excel·lència en la prestació dels seus serveis.

Així mateix, considera que aquesta distinció "posa en relleu la seva visió de futur i la seva capacitat per afrontar nous reptes en el sector sociosanitari".

A l’esdeveniment d’entrega de la certificació hi van assistir Sílvia Muñoz, directora de gestió; Manel Valls, director general de Sant Andreu Salut, i Alba Viñas, directora de la Residència Mont Blanc i dels Habitatges amb Serveis de Navarcles.