La cafeteria amb gats de la protectora de Manresa ja n’ha donat en adopció una vintena

L’establiment situat al carrer Nou el porten els berguedans Sandra Seuba i Francesc Flores

Va obrir portes el 21 d’abril passat i la clientela hi pot fer una consumició envoltada de felins

Seuba i Flores amb l’Oms; no va fer faltar muntar la foto perquè li encanta pujar a l’espatlla

Seuba i Flores amb l’Oms; no va fer faltar muntar la foto perquè li encanta pujar a l’espatlla / Alex Guerrero

Gemma Camps

Gemma Camps

El 21 d’abril de l’any passat va obrir portes, als baixos del número 27 del carrer Nou de Manresa, Ninus Cat Cafè, un negoci singular. Singular i arriscat, atès que els seus amos eren conscients que el balanç entre les hores invertides i el benefici aconseguit costaria d’equilibrar. És el que passa quan es fan les coses per amor a l’art. A tot Catalunya només hi ha cinc espais com aquest, on la clientela pot anar a prendre una consumició envoltada de gats. Hi conviu una colònia de 15 gats de la protectora d'animals de Manresa i l’objectiu primordial és que la gent els adopti. D’ençà que va obrir portes, ja n’han marxat 19 i dos més estan en vies de fer-ho

Excepte un que estava en una colònia de gats, tots els exemplars acollits eren gats domèstics que els seus amos van abandonar i que van anar a parar a la protectora, on n’hi ha 400, que és d’on els recullen Sandra Seuba i Francesc Flores, dos berguedans instal·lats a la capital del Bages fa dues dècades que, enamorats dels gats (ells en tenen tres), van decidir muntar Ninus Cat Cafè, una «casa d’acollida» que té per objectiu donar-los una nova oportunitat. 

Un gat domint a les instal·lacions de Ninus Cat Cafè

Un gat domint a les instal·lacions de Ninus Cat Cafè / Alex Guerrero

Flores comenta, pel que fa als gats adoptats fins ara, que «es nota molt que eren domèstics perquè, des del primer moment, tots són molt sociables». Seuba retreu que els seus amos «se’n cansen per excuses mil. Alguns tenen la sort que els porten a la protectora directament, però, altres, els deixen al carrer o en alguna colònia feral», on no és segur que sobrevisquin. 

Lligat amb la irresponsabilitat d’algunes persones, ell i Seuba expliquen que les dues primeres setmanes de juliol van rebre «cada dia dues o tres trucades, correus o missatges de gent que, de cop, s’havia tornat al·lèrgica, havia portat l’avi a la residència i ningú no volia el gat, se’ls havia escapat la gateta i havia tingut quatre gatets i ens volien portar la gateta i els quatre gatets. Milers d’excuses per abandonar el gat amb nosaltres, i gent maleducada», lamenten. Alguns fins i tot els van fer xantatge emocional, en el sentit que si no acollien el seu gat no sabien què podia passar.

«Fem de filtre»

Els adoptants que s’han endut gats fins ara són, la majoria, de la comarca. «Especialment, són parelles i matrimonis i alguna persona sola que vol companyia. Una senyora va adoptar dos germanets i una altra que ja en tenia dos va adoptar el Gnomo, de nou anys», explica Seuba, que hi afegeix que la seva feina és que sigui una «adopció responsable i definitiva. Fem de filtre de qui realment està interessat i qui no». El procés d’adopció inclou diverses visites al Ninus Cat Cafè «per conèixer el caràcter de cada gat i veure quin encaixa més en la situació familiar o personal» de la persona que se’l vol endur.

Acabat el procés, es demana a l’adoptant uns requisits que fixa la protectora, com tenir proteccions en finestres i balcons, que «són obligatòries», recorda Seuba. Si tot és correcte, faciliten les dades d’aquesta persona a la protectora, que s’hi posa en contacte perquè hi vagi a firmar, i a pagar, perquè els gats que arriben al carrer Nou estan desparasitats, esterilitzats, vacunats i xipats. El que paga l’adoptant (150 euros si és un exemplar i 230 si són dos) inclou una darrera revisió veterinària i la vacuna que toqui aquell any. 

Fins al 80% de l’import es pot desgravar en la declaració de la renda de l’any següent. Per a Seuba, el fet d’haver de pagar també fa de filtre, tenint en compte que adoptar una bestiola no hauria de ser una decisió reversible. Comenta que «hem parat adopcions que no hem vist viables perquè el gat no encaixava amb la situació familiar i, sobretot, perquè no volien complir els requisits de la protectora».

El petit bosquet que inclou l’ampli espai de Ninus Cat Cafè

El petit bosquet que inclou l’ampli espai de Ninus Cat Cafè / Alex Guerrero

D'Olot a França

Ninus Cat Cafè obre de dimecres a diumenge amb una capacitat limitada i unes normes que cal seguir «per garantir el benestar dels gats», com la de respectar el seu espai, cosa que, admeten, no sempre entén tothom. S’hi pot anar directament o fer la reserva abans via web per assegurar el tret, en el cas dels grups i de si és gent de fora, d’on tenen un públic força fidel. Els arriben visitants d’Olot, de Fogars de la Selva, de Solsona. També tenen un grup d’estudiants franceses de la FUB força assídues que hi van començar a anar l’any passat perquè coneixien aquest tipus d’establiments del seu país. Tot ells, i, lògicament, el públic local i comarcal, són els que sustenten el negoci: 4 euros mitja hora i 6 una hora amb consumició inclosa i un euro i mig més si es menja alguna cosa. Al negoci també hi ha productes per a gats, des de sorra a menjar.

La intenció és anar incorporant novetats. De moment, un cop al mes hi fan una classe de ioga.  

Zoo: 2 anys i 4 mesos

Zoo

Zoo / Alex Guerrero

La Zoo té un caràcter juganer i és bastant sociable amb els altres gats, tot i que és millor si no ha de conviure amb una femella gaire dominant.

Àxel: 2 anys i 3 mesos

Àxel

Àxel / Alex Guerrero

L’Àxel té molta energia i és molt intens. Li agrada jugar amb les mans i no controla gaire la seva força. Es porta molt bé amb els altres gats.  

Benny: 3 anys i 2 mesos

Benny

Benny / Alex Guerrero

El Benny estava al carrer i té un caràcter molt dominant, però és molt carinyós amb les persones i li agrada molt interactuar-hi. 

Ailyn: 4 anys i 2 mesos

Ailyn

Ailyn / Alex Guerrero

L’Aylin és carinyosa i sociable. Té un caràcter molt equilibrat i es porta bé amb els gats mascles i femelles. És una gata molt adaptable. 

Subscriu-te per seguir llegint