Moià inicia les primeres obres de restauració de l’església de Santa Maria

Dues grans bastides s'alcen als laterals del temple per intervenir a les cobertes i al campanar

Una de les bastides alçades en un dels laterals del temple per a les obres

Una de les bastides alçades en un dels laterals del temple per a les obres / OSCAR BAYONA

David Bricollé

David Bricollé

Moià ha començat a fer realitat la primera de les intervencions previstes en el projecte de rehabilitació de l'església de Santa Maria, que d'entrada passa per dos focus principals, els més urgents per les deficiències que presenten: el campanar i el conjunt de cobertes. Aquesta setmana s’han començat a alçar dues grans bastides als dos costats del temple (una a la plaça Major, l’altra tocant al carrer de Rafael Casanova) per a la realització dels treballs, que en aquesta primera fase suposaran una inversió de 296.652 euros. D’entrada, es plantegen obres urgents de consolidació i reparació de lesions i deficiències constructives de cobertes, coronaments de la torre del campanar i cornises i contraforts.

D’aquests gairebé 300.000 euros que ara es destinaran a intervenir al temple, més del 50% (155.000) són finançats pel departament de Cultura de la Diputació, i gairebé 90.000 de la Generalitat. Aquestes subvencions públiques per a una actuació en un element eclesiàstic ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració signat entre la parròquia Santa Maria Moià, el Bisbat de Vic i l’Ajuntament per poder invertir fons públics al temple a canvi de poder-ne fer un ús per a actes que s’hi escaiguin. D’aquesta manera es preveu obtenir recursos per recuperar i posar en valor el que és un element singular i identificatiu del patrimoni del municipi (el seu campanar és el punt referencial del skyline de la capital del Moianès), que està declarat com a Bé Cultural d’Interès Local des de l'any 1985. La resta del pressupost es cobreix amb aportacions del Bisbat de Vic, i d’altres de públiques i privades.

Tot plegat arrenca d’una primera visita (de la que ja se’n va fer ressò regió7) que tècnics del bisbat, l'Ajuntament i el Departament de Cultura de la Generalitat hi van dur a terme el 16 de desembre de 2020 arran de l'alerta que ja en aquell moment van donar els impulsors d’una entitat que ha anat formant-se en paral·lel, Amics del Campanar de Moià, que entre altres activitats pugen a fer el repic en dies assenyalats i que van començar a veure que el campanar presentava símptomes preocupants.

Amb aquest objectiu, la diòcesi va contractar l’arquitecte especialitzat en restauració de patrimoni arquitectònic Jordi Morros per tal que dugués a terme les proves i els informes tècnics que detallen l’estat real de la coronació, en primer terme, i del conjunt del campanar i l’església, posteriorment. Les primeres conclusions confirmaven que s’havia observat l’existència de diverses inestabilitats al coronament del campanar que suposen un risc respecte de la integritat i estabilitat d’aquesta part de l’edifici, que es troba a més de 45 metres d’alçada sobre el nivell dels carrers.

Segons aquesta anàlisi, el sistema d’arcs del coronament mostra deformacions visibles, amb algunes juntes entre dovelles unides aparentment només amb falques de ferro, amb mancances importants del morter d’unió, alguna dovella amb trencament d’una part de les arestes, destacant el trencament d’una de les dovelles en l’encaix amb la clau central de pedra, i una fissura visible en la zona de contacte entre el nervi i la clau.

Els contraforts que apuntalen els arcs entrecreuats també presenten algunes deformacions vinculades a arrels de vegetació. Aquesta ja va ser tallada l’any 2018, però continua brotant i malmetent actualment els materials constructius del coronament del campanar. Aquesta problemàtica es considera una deficiència potencialment greu, atès que suposa un risc respecte de la integritat i estabilitat d’aquesta part de l’edifici, que es troba a la part més alta del monument. No obstant això, l’informe diu que la resta del campanar no presenta problemes estructurals greus i es tracta d’una construcció sòlida.

Una bastida per facilitar el control

De manera cautelar, ja abans de la pandèmia es va executar una actuació prioritària de muntatge d’una bastida per fer de protecció provisional dels arcs i evitar despreniments de petits fragments cap a l’espai públic. Aquesta bastida també hi facilita l’accés per a una inspecció tècnica visual. Paral·lelament, es va realitzar un aixecament fotogramètric en 3 dimensions del sistema d’arcs per verificar-ne la geometria i les deformacions amb precisió. A partir de la informació recollida, s’ha realitzat una diagnosi sobre l’estat de conservació del coronament de la torre campanar, amb una avaluació del grau de seguretat.

Les teulades de l’església, que també es troben greument degradades pels corriments de teules i per les ventades del temporal Glòria, el que dona lloc a nombroses filtracions d’aigua al temple. Per aquest motiu en aquesta primera fase es preveu actuar en paral·lel restaurant el coronament del campanar i els teulats.

Els impulsors de la naixent entitat Amics del Campanar de Moià destaquen, però, que aquesta primera intervenció és només l’inici de les múltiples actuacions que s’hauran d’impulsar els pròxims anys a partir d’un pla director per tal de restaurar arquitectònicament i artística el conjunt patrimonial de l’església parroquial i el campanar.

El Campanar de Moià és un elegant monument barroc octogonal de 52 metres d’alçada. Està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local des de 1985 juntament amb l’Església Parroquial i forma part de l’Inventari de Patrimoni de Catalunya. A més, el pròxim 2026 es compliran els 300 anys d'ençà que se’n va culminar la construcció. Amb el propòsit de finançar aquesta primera actuació, la Parròquia de Moià va habilitar dos comptes corrents on persones físiques i jurídiques hi podem aportar donatius desgravables.

Subscriu-te per seguir llegint