LLETRES DE CANVI

Els ciberdelinqüents no agafen vacances

Esteve Pintó

Esteve Pintó

Encetem el mes de les vacances, per tradició. Si bé és cert que amb els anys hem anat canviant els hàbits i ja hem incorporat els mesos de juny i juliol als nostres períodes de vacances, és el mes d’agost el que més provoca moviments.

Jo també he començat les meves, aquesta mateixa setmana. Començar vacances és una tasca, dins el món empresarial, ben complicada! Tradicionalment, quasi totes les empreses tancàvem el mes d’agost, penjàvem un cartell o deixàvem un missatge de veu al contestador automàtic i fins quasi l’1 de setembre (de fet a la comarca tenim més costum de tornar per la Festa Major de Manresa) l’activitat estava aturada.

Avui, en uns mercats molt més exigents, el teixit empresarial preparem calendaris, torns de vacances i adaptem horaris intensius d’estiu. Aquestes mesures ens permeten continuar l’activitat durant tot el mes d’agost. També és cert que el mes d’agost són unes setmanes una mica més tranquil·les, en què l’excusa de les vacances ens permet ajornar algunes tasques que no són urgents en aquest moment.

Us deia que també començo vacances, i la veritat, aquest any fer aquesta parada m’anirà molt bé. Marxo uns quants dies a veure món, això sí, abans de marxar, revisió de tots els temes pendents i previsió per a la tornada.

Penso en un tema, però, en què no només per aquestes dates cal parar especial atenció. Els mitjans de comunicació n’expliquen casos diàriament i sempre coneixem algú que n’ha estat víctima. Parlo dels ciberatacs informàtics. Missatges de correu que sovint ens confonen, missatge de text als nostres dispositius, que amb un sol clic ens poden fer entrar els dolents a casa i quan han aconseguit entrar-hi, treure’ls-en es converteix en tota una odissea.

Cada vegada que sortim de casa o tanquem l’empresa, connectem les nostres alarmes, hem pres prou precaucions per evitar robatoris, amb assegurances, vigilància... però, estem prou preparats? Hem incorporat les suficients mesures perquè arribem un dilluns a la feina i no ens trobem que hem perdut les dades, o que ens han segrestat els nostres programes de gestió?

Pensem que estem prou protegits, però ja us puc ben assegurar que el risc de patir un ciberatac està latent cada dia. Fa dues setmanes, aquest diari va organitzar una jornada sobre el tema. Tant els ponents com els participants en la taula rodona ens van deixar palesa la necessitat de prendre mesures per no ser un número en les estadístiques de ciberatacs.

Enhorabona, Regió7, per l’encert de tractar i debatre sobre aquest tema! Des de la implementació de mesures molt tècniques al nostre programari fins a la sensibilització i formació de les persones treballadores, tenim un llarg camí que, amb tota aquesta revolució de les noves tecnologies, ens obliga i ens porta a actualitzar-nos constantment.

Després d’aquesta breu alerta, us deixo ja gaudir d’unes bones i merescudes vacances.