El TC, al rescat de la dreta

Jordi Molet

Jordi Molet

El Tribunal Constitucional (TC), que es va crear amb la voluntat que defensés l’aplicació de la carta magna dels atacs que podrien protagonitzar diversos grups, entre els quals hi havia els nostàlgics del franquisme, s’ha convertit, amb el pas del temps, en l’escut dels conservadors, alguns dels quals no estaven d’acord amb l’esperit de la Constitució aprovada el 1978. Només cal recordar que Alianza Popular, de Manuel Fraga, partit del qual va sorgir l’actual PP, tenia 16 diputats al Congrés i a l’hora de votar el text constitucional 8 van fer-ho a favor, 5 en contra i 3 es van abstenir. Deixant per a la posteritat una fotografia que desentona amb la defensa aferrissada que en fan els actuals dirigents de la dreta.

Els dos grans partits de l’Estat, PP i PSOE, intenten col·locar a l’Alt Tribunal magistrats de la seva corda i les lluites que hi ha entre progressistes i conservadors per tenir-hi majoria denota que les seves decisions estaran influïdes per la ideologia. Si no no hi hauria tant d’interès per col·locar-hi magistrats afins. Recordem, per exemple, què va passar amb l’Estatut del 2006, que un Tribunal dominat per magistrats conservadors, amb càrrecs caducats, va escapçar-lo per un recurs instat pel PP.

I ara que hi ha una majoria progressista, la Sala de Vacances dominada pels conservadors, ha rebutjat el recurs que van presentar Carles Puigdemont i Toni Comín contra l’ordre de detenció que va dictar el Suprem, una decisió sense precedents perquè aquests tipus de recursos sempre s’admeten a tràmit. És a dir, que una part del TC ha sortit al rescat dels conservadors i torna a fer política com en altres ocasions.