El 17-A en el record, a Ripoll

Jordi Molet

Jordi Molet

Aquesta setmana s’han complert 6 anys dels terribles atemptats de Barcelona i Cambrils, que van provocar 16 morts i més de 100 ferits, i Ripoll continua sense explicar-se com va ser que ningú no sospités res d’uns joves que s’havien radicalitzat i que estaven punt de cometre una bestiesa. Els qui coneixien Younes Abouyaaqoub, el jove que va conduir la furgoneta sembrant el pànic a les Rambles de Barcelona, asseguren que era un noi reservat i responsable i encara ara es pregunten per què ho va fer.

La comunitat islàmica tampoc sap per què ningú no els va advertir que l’Imam Abdelbaki Es-satty havia estat detingut el 2010 per tràfic de haixix i condemnat a 4 anys de presó ni que abans havia estat investigat per haver contactat amb una cèl·lula de captació d’Al Qaida, tot i que no el van imputar, ni que quan el 2014 va sortir de la presó se’n va anar a Bèlgica on va provar fer d’imam, però la comunitat musulmana i la policia van començar a sospitar-ne i no se’n va sortir. No els van avisar i per això va trobar feina a Ripoll, sense aixecar cap sospita.

Fa sis anys i se sap poca cosa més del que es va saber aleshores. La societat de Ripoll té l’atemptat clavat a la memòria i no ha superat el trauma, com s’ha pogut comprovar amb el resultat de les darreres eleccions municipals. Ara amb els acords a què s’ha arribat per la presidència del Congrés de Diputats, Junts ha aconseguit el compromís de crear una comissió d’investigació sense vetos. A veure si al final se sap exactament què va passar, perquè les víctimes de l’atemptat i la societat ripollesa es mereixen, com a mínim, saber la veritat.