TRIBUNA

Carta al Poble de Déu

Josep Miquel Bausset

Josep Miquel Bausset

El diumenge 29 d’octubre va tenir lloc a la basílica de Sant Pere del Vaticà, la clausura de la primera fase de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels bisbes, un encontre de laics (homes i dones) i de bisbes, que tindrà continuïtat l’octubre de l’any que ve, en una segona fase.

A l’homilia de l’Eucaristia del diumenge 29, el papa Francesc ens encoratjava a construir una «Església de servei», que, com Jesús amb els deixebles, «renti els peus a una humanitat ferida». El papa, tot comentant l’Evangeli del diumenge XXX de durant l’any (Mt 22:34-40), deia que «la reforma més gran» a la qual estem cridats els cristians, és «adorar Déu i estimar els germans amb el mateix amor». A més, el papa demanà de construir una Església «de portes obertes, que acull, serveix, estima i perdona».

Uns dies abans de la clausura del Sínode, es va donar a conèixer la «Carta al Poble de Déu», un text on els pares i mares sinodals donen gràcies «a Déu per la bonica i enriquidora experiència que hem viscut», ja que han estat unes setmanes de treball i de pregària, un «temps beneït en profunda comunió» amb tota l’Església.

Aquesta «Carta al Poble de Déu» ens recorda que, amb el Sínode, «s’ha iniciat un llarg procés d’escolta i de discerniment obert a tot el Poble de Déu».

I és que per primer cop, homes i dones «han estat convidats a asseure’s a la mateixa taula, per participar, no només en els debats, sinó també en les votacions d’aquesta Assemblea del Sínode dels bisbes».

Els pares i mares sinodals, reunits al Vaticà des del 4 d’octubre, han compartit «amb humilitat, les riqueses i les pobreses de les nostres comunitats, buscant discernir el que l’Esperit vol a l’Església d’avui».

Enmig d’un món en crisi, els participants al Sínode han «deixat un espai important per al silenci, per afavorir entre nosaltres, l’escolta respectuosa i el desig de comunió en l’Esperit», tot remarcant «la crida urgent a la conversió pastoral i missionera».

La «Carta al Poble de Déu» ressalta la importància que ha de tenir en tots els deixebles de Jesús, l’amor, un amor que «ha de restar sempre al cor ardent de l’Església».

Els pares i mares sinodals ens han recordat també, que «l’Església necessita posar-se a l’escolta de tothom, començant pels més pobres» i per això fa falta «un camí de conversió» per part de tots els qui seguim el Senyor.

És important que aquesta «Carta al Poble de Déu», hagi remarcat el fet que l’Església «necessita escoltar els laics, homes i dones».

Aquest text ens recorda que «el camí de la sinodalitat és el camí que Déu espera de l’Església del tercer mil·lenni». Per això el bisbe Francesc Conesa, de Solsona, ha dit que el Sínode «ens convida a avançar junts».

El papa Francesc, en convocar aquest Sínode que tindrà una segona fase l’octubre de l’any que ve, encoratja els cristians a servir el Regne, mostrant el nostre servei, estimant tothom i transmetent al nostre món, joia i esperança.