Els 5 problemes que l'estrès pot causar a la boca

El 70,73% dels espanyols afirma que l'estrès derivat del treball afecta la salut bucodental

Els 5 problemes que l'estrès pot provocar a la teva salut bucodental

Els 5 problemes que l'estrès pot provocar a la teva salut bucodental

Rebeca Gil

L'estrès és una resposta natural del cos davant de les diferents situacions de la vida. La seva funció ha estat essencial al llarg de la història de l'home per sobreviure. El que passa és que, com amb qualsevol altra cosa, un excés d'estrès repercutirà negativament en la salut. El detonant més habitual d'aquest increment de l'estrès és la feina, i la seva incidència és múltiple, ja que a més de les conseqüències mentals, físicament fa que:

  • No puguem dormir
  • Provoca contractures musculars
  • Mals de cap
  • Problemes gàstrics
  • I, encara que sigui potser menys conegut, problemes a la salut bucodental

I és que viure en una situació d'estrès constant pot conduir a una alimentació basada en productes processats compostos en gran manera per sucres, que perjudiquen tant la salut de les genives com de les dents. No es tracta, a més, d'un problema minoritari perquè tal com revela 'l'Estudi sobre Salut Bucodental' realitzat per Sanitas el 2022, el 70,73% dels enquestats afirmen que l'estrès derivat pel treball afecta la salut bucodental.

“En moltes ocasions el ritme a la feina provoca que els menjars es produeixin a deshora, augmentant la ingesta de sucres i complicant el raspallat dental. Si aquesta rutina es prolonga en el temps, el més comú és que es desenvolupin malalties”, assenyala Berta Uzquiza, odontòloga 'd'Innovació de Sanitas Dental'.

Els cinc problemes bucals provocats per l'estrès

L'aparició de càries és el més habitual si tenim en compte aquests menjars a deshora i plens de sucres, però no són els únics. La varietat de patologies que l'estrès pot provocar a la boca i les dents és important, tal com detalla la doctora Uzquiza:

  • Bruxisme. Només cal preguntar a les persones que ens envolten per descobrir que molt usen fèrules dentals per dormir a causa del bruxisme. Es tracta d'una patologia que es basa a estrènyer i/o grinyolar les dents, sotmetent una pressió elevada i prolongada en el temps, que pot acabar en la fractura de la dent.
  • Gingivitis i periodontitis. Descuidar la higiene bucodental ocasiona un increment de la placa bacteriana que pot provocar, no sols càries, sinó també aquest tipus de malalties periodontals.
  • Herpes labial i aftes. L'augment de cortisol, l'hormona relacionada amb l'estrès, pot alterar el funcionament del sistema immune, factor associat a l'aparició d'herpes i aftes orals.
  • Sequedat bucal. És una de les primeres respostes que emet el cos en situacions d'estrès. I és que en moments estressants, els vasos sanguinis de les glàndules salivals es contrauen, i com menys saliva tenim a la boca, més risc de desenvolupar càries.
  • Síndrome de la boca ardent. Aquesta patologia bucal que es caracteritza per sensació de cremor i formigueig a la boca, acompanyada de l'alteració del sentit del gust. Està relacionada amb factors psicològics com l'ansietat i l'estrès.
Síndrome de la boca ardent

Síndrome de la boca ardent / @ STOCKKING

"Els problemes bucodentals causats per l'estrès es desenvolupen de manera gradual, és a dir, les seves conseqüències no es comencen a notar fins que estan molt avançades"

"Per tant, davant la mínima sospita d'estar patint estrès o qualsevol altre problema psicològic, cal acudir a consulta, amb l'objectiu de tractar la malaltia a temps i mitigar l'impacte que aquesta pugui tenir en la salut mental, física o bucal ”, conclou Jorge Buenavida Camarero, psicòleg de 'BluaU de Sanitas'.