Els aliments que et pots menjar encara que hagi passat la data de caducitat

Hi ha casos en què els productes no oberts es poden consumir després de la data indicada

Quins productes et pots menjar, tot i haver passat la data de caducitat?

Quins productes et pots menjar, tot i haver passat la data de caducitat? / @freepik

Abril Lozano

El malbaratament d'aliments és un problema considerable, sovint vinculat directament a les dates de caducitat. Aquesta qüestió afecta nombrosos productes alimentaris que tendeixen a deteriorar-se amb el temps, perdent les seves característiques essencials. Aquest procés impacta negativament en atributs com el color, l'aroma i, especialment, el sabor, que pot variar significativament. Per això, les empreses implementen dates límit de consum.

Tot i això, aquesta situació planteja un risc potencial per als consumidors, ja que ingerir productes vençuts pot portar a problemes d'intoxicació alimentària. No obstant això, hi ha casos en què els productes no oberts es poden consumir després de la data indicada.

Abans d'explorar quins aliments són segurs per al consum posterior a la data límit, és essencial reconèixer quins s'han de consumir durant el període òptim. Això és crucial per a productes amb risc microbiològic, com ara la carn i el peix fresc, que s'han de consumir abans de la data estimada de caducitat a causa del risc potencial si no s'emmagatzemen adequadament.

Carn fresca

Carn fresca / @ serhii_bobyk

En un altre enfocament, és rellevant entendre el concepte de “consum preferent”. En aquest cas, la data és més flexible i assenyala que l'aliment podria experimentar canvis sensorials després d'aquell moment. Tot i que el sabor i la textura poden canviar, no hi ha riscos per a la salut després d'aquesta data. És important seguir les pautes d'emmagatzematge i evitar la formació de floridura.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha creat una llista que identifica els aliments aptes per al consum després de la data de consum preferent. Això inclou productes que es poden consumir una o dues setmanes més enllà d'aquesta data, com ara iogurts, arrossos, aliments congelats, refrescos, melmelada, embotits, patates fregides, galetes i pa de motlle.

A més, és essencial recordar que alguns aliments no tenen data de caducitat o consum preferent, com fruites fresques, hortalisses, pa i rebosteria, les quals s'han de consumir en 24 hores, i també la sal, el vinagre o el sucre, els quals no tenen una limitació tan estricta. No obstant això, és vital tenir en compte que amb el temps, aquestes propietats es poden veure afectades.

Els experts ofereixen recomanacions per evitar riscos per a la salut relacionats amb els aliments i per prevenir el malbaratament innecessari de productes que en realitat són segurs per al consum. Així mateix, verificar l'estat de l'envàs és crucial. Un envàs inflat o malmès podria indicar riscos per a la salut en consumir el producte. En aquestes situacions, és millor evitar córrer riscos innecessaris.