La música preferida pot reduir la intensitat del dolor

La nostra música preferida és més efectiva per la reducció del dolor que una cançó relaxant

La música redueix el dolor

La música redueix el dolor / Freepik

Redacció

Una investigació ha demostrat que la música podria ser una forma de reduir la percepció del dolor en les persones sense necessitat de medicació. Aquesta disminució de la sensibilitat al dolor, també coneguda com a hipoalgèsia, expliquen els autors d’un estudi publicat a la revista Frontiers in Pain Research, pot produir-se quan els estímuls dolorosos es paren entre el punt d’entrada i el moment en el qual la ment conscient els reconeix com a dolor.

Els investigadors, liderats per Darius Valevicius, estudiant de doctorat de la Universitat de Montreal al Canadà, han examinat quin tipus de música ajuda a amortir la percepció del dolor. A l’estudi, diu Valevicius, «queda demostrat que la música preferida escollida pels participants de l’estudi té un efecte molt més positiu en la reducció del dolor agut respecte a qualsevol tipus de música relaxant desconeguda». «També hem descobert que les respostes emocionals tenen un paper molt important a l’hora de predir si la música tindrà un efecte sobre el dolor».

Per comprovar quin tipus de música era més eficaç per reduir el dolor, els participants van rebre estímuls tèrmics moderadament dolorosos a la cara interna de l’avantbraç, que produïen una sensació similar a la de sostenir una tassa de te calent contra la pell. Aquests estímuls es van emparellar amb fragments de música, cadascun dels quals durava aproximadament set minuts.

En comparació amb les pistes de control o el silenci, escoltar la música preferida de cada participant va reduir considerablement la intensitat del dolor i el malestar dels participants. Les cançons relaxants desconegudes van tenir efecte, però més lleu.

Els investigadors també van examinar si la temàtica de cada cançó podia modular els efectes reductors del dolor de la música preferida. Per fer-ho, van entrevistar els participants i els hi van demanar quina sensació els despertava la seva música preferida, ordenant-la en els següents temes: energitzant/activació, feliç/alegre, calmant/relaxant i dolçor. Segons les seves conclusions, cada temàtica té una capacitat diferent per reduir el dolor. «Vam descobrir que les experiències commovedores o agredolçes es traduïen valoracions més baixes del dolor, perquè gaudien d’una forma més intensa de la música», diu Valevicius.

Els investigadors matisen, però, que l’estudi té limitacions i s’hauria de valorar si la música relaxant podria tenir efectes positius durant més temps respecte a la música preferida, oferida en estímuls curts a l’estudi.