Un jutge condemna CatSalut a reemborsar el cost d’una cirurgia de còlon a un pacient

L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona es va negar a reconstruir-li l'intestí i treure-li una bossa recol·lectora externa i va haver de recórrer a una clínica privada

Redacció

Un jutjat de Barcelona ha condemnat el Servei Català de la Salut (CatSalut) a abonar a un pacient els 34.466 euros que li va costar una reconstrucció de còlon i la retirada de la bossa recol·lectora externa en una clínica privada.

El pacient va acudir el 2018 a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, centre de la xarxa pública, perquè li col·loquessin una bossa recol·lectora externa provisional. Segons el Col·lectiu Ronda, que ha exercit la representació del pacient afectat, a l’hospital es van negar a fer-li una nova operació per reconstruir-li el còlon i treure-li la bossa. Segons la sentència del Jutjat Social número 21 de Barcelona, l’hospital va al·legar que «no es podia fer res per millorar la situació del pacient» i que «hauria d’acceptar conviure de per vida amb la bossa». 

Reembors de la quantia

El pacient va optar per sotmetre’s a l’operació a l’Hospital Quirón de Barcelona, centre privat, i va sol·licitar al CatSalut el reembors del cost de la intervenció. CatSalut va desestimar la seva sol·licitud, defensant que «no s’ajustava als supòsits d’assistència sanitària urgent, immediata i de caràcter vital», i el pacient va acudir als tribunals per reclamar la quantia.

La sentència del jutjat social, que es pot recórrer, li ha donat la raó i ha imposat a CatSalut l’obligació d’abonar al pacient el pagament de la quantitat de 34.466,39 euros.

El jutjat ha considerat que no operar-se «repercutia sobre la integritat física, l’estat psicològic i anímic, així com la professió habitual i la necessitat d’aquest de recórrer a nombroses situacions d’incapacitat temporal».

Així mateix, la resolució ha acollit la jurisprudència prèvia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que afirma que «l’expressió d’urgència no ha de limitar-se quan estigui en perill la pròpia existència ni quan aquesta urgència influeixi en algun dany irreparable a la integritat física». L’advocada del Col·lectiu Ronda i representant del demandant, Núria Ballesteros, ha celebrat que en la resolució «hi hagi una interpretació àmplia i enriquidora del concepte d’urgència vital, que vagi des de la salut corporal fins a la necessitat de benestar psíquic i les conseqüències d’una negativa injustificada».