Retiren del mercat formatges de llet crua d'origen francès per la contaminació amb el bacteri E.coli

El productor Route donis Terroirs ha iniciat la retirada d'alguns dels seus productes lactis crus: morbier, tomme i raclette, fabricats fins a l'11 d'octubre de 2023

Una safata amb formatges

Una safata amb formatges / Pixabay

Redacció

Les autoritats sanitàries franceses han iniciat la retirada del mercat de diversos formatges elaborats amb llet crua fabricats per Route donis Terroirs després de la detecció de contaminació pel bacteri Escherichia coli (E. coli) en una exploitación, segons un comunicat de premsa oficial. A principis de novembre es van detectar a Tolosa sis casos de síndrome hemolítica i urèmica (SHU) causats per aquest bacteri, afectant uns nens que ja estan fora de perill, segons explica el document. Aquesta síndrome pot provocar insuficiència renal i és especialment perillós per a nens i ancians.

Una recerca ha identificat "elements epidemiològics, microbiològics i de traçabilitat convergents, que relacionen almenys una part d'aquests casos de SHU amb els formatges morbier produïts per l'empresa Route donis Terroirs", afegeix el comunicat. Les autoritats no poden “en aquest moment excloure altres fonts de contaminació”.

El precedent de 2022

El productor d'aquests formatges ha iniciat la retirada d'alguns dels seus productes lactis crus: morbier, tomme i raclette, fabricats fins a l'11 d'octubre de 2023 en una fàbrica del Jura. L'autorització sanitària d'aquest lloc ha quedat suspesa i ja no podrà produir fins que s'aixequi aquesta suspensió. En total, 26 tipus de productes, sota diverses marques i formes, s'esmenten en el lloc web del Govern francès destinat a productes retirats del consum, que adverteix sobre productes perillosos en circulació.

Nous productes "probablement s'afegiran en els pròxims dies perquè es tracta de formatges de gran grandària que podrien haver estat tallats en rodanxes i acoblats per altres empreses situades més a baix en les cadenes de comercialització", ha precisat el Ministeri d'Agricultura.

Les autoritats sanitàries demanen a les persones que els tenen que no els consumeixin. Dos nens van morir a causa del SUH i desenes més van emmalaltir greument després d'ingerir en 2022 pizzes de la gamma Fraîch'Up de Buitoni, fabricades a la seva fàbrica de Caudry (nord).