El Govern prohibirà els 'vapers' amb aromes

L'executiu equipara el tabac escalfat amb els cigarrets convencionals

Una noia amb un dispositiu IQOS

Una noia amb un dispositiu IQOS / arxiu

Patrícia Martín

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que prohibeix la venda de vapejadors amb aromes i equipara el tabac escalfat als cigarrets convencionals, de manera que haurà d'incorporar una advertència per alertar que són perjudicials per a la salut.

El reial decret, que entrarà en vigor en el termini de tres mesos després de la seva publicació en el BOE, afecta exclusivament els vapejadors de tabac escalfat que, com el seu nom indica, contenen tabac i no sols nicotina, com succeeix amb diversos dels cigarrets electrònics que més es comercialitzen. És a dir, no afecta a tots el vapejadors. A Espanya, el tabac escalfat més venut és de la marca IQOS.

La directiva europea -que Espanya transposarà amb retard- va venir motivada perquè en un inici gairebé no es venia tabac escalfat però en els últims anys s'ha observat un increment de més del 10% en la comercialització en cinc estats membres i un volum de vendes que supera en 2,5% les vendes totals de productes relacionats amb el tabac a la UE. Davant això, la Comissió Europea ha decidit eliminar les excepcions que afavorien a aquest producte i l'ha equiparat als cigarrets convencionals.