Les arrels del bridge a Manresa

Pere Rubió, matemàtic i exdirector de la UPC de Manresa, és un amant d’aquest joc de cartes des de fa més de cinquanta anys

Jugant al bridge a la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes

Jugant al bridge a la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes / juli pérez

Eva Casas

Els inicis del joc de cartes anomenat bridge a Manresa es «remunta als anys 40», segons Pere Rubió, matemàtic i exdirector de la Universitat Politècnica de Manresa. Rubió és un amant del bridge des de fa més de cinquanta anys i un gran coneixedor de la introducció d’aquest joc de cartes a la capital bagenca. 

Cap al 1970 els jugadors de bridge manresans es reunien en el Club de tennis, moment en el qual en Pere Rubió es va afegir. Exactament, jugaven el «ruber», el bridge de no competició. Així i tot, «esporàdicament es feien partides en locals particulars» explica Rubió.

Un cop entrat al 1980, els aficionats del bridge van omplir les taules de Las Vegas i, poc després, les de l’antic Ateneu fins a aproximadament el 1985. Rubió explica que «sempre es van jugar partides locals que es realitzaven en domicilis particulars» i que se segueixen realitzant fins a l’actualitat.

Pel que fa a la disputa de campionats Pere Rubió explica que es van dur a terme «tres campionats, concretament el 1977, 1978 i 1979, amb coneixement de la Federació Catalana de Bridge, actualment l’Associació Catalana de Bridge». Rubió recorda que «el 1979 es va fer un torneig a Bellaterra el qual va enfrontar set parelles manresanes i set de Bellaterra», el torneig va finalitzar proclamant-se guanyadora una parella local.

El bridge a la UPC

Durant el curs 1996-1997 Rubió va introduir a la Universitat Politècnica a Manresa l’assignatura del bridge la qual es va mantenir fins al 2010/2011. Impartir el bridge en els estudis és una pràctica molt més habitual a l’estranger. Rubió comenta que «em sembla que va ser la primera vegada a Catalunya, i a Espanya que es va impartir el bridge a la universitat» i afegeix que «en tot cas, hi va haver molt poca diferència de temps amb l’escola de Terrassa».

L’origen de l’actual afició del bridge a Manresa es va iniciar quan Flora Buxó va contactar amb Rubió el 2006 per impartir un curs a un grup de persones al Club de Tennis. Les nou persones participants van ser «l’origen del bridge actual a Manresa» afirma Pere Rubió. Un parell d’anys després, s’hi van afegir jugadors manresans antics i nous, arribant a ser una vintena de persones. En el 2010 van passar a tenir la seu a la Llar d’Avis del carrer Circumval·lació.

Jugant al bridge a la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes

Jugant al bridge a la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes / Juli Pérez

L'inici dels cursos a Manresa

Per iniciativa de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes, el 2011, Rubió va fer un curset amb la participació de trenta-cinc persones que, juntament amb les anteriors i unes vint persones més que es van afegir després, constitueixen el conjunt de jugadors de bridge actuals a Manresa. 

Al carrer Circumval·lació es van dur a terme tres campionats, el 2014, 2015 i 2016, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

A on jugar-ho a Manresa?

Actualment, el bridge es juga en diferents llocs, «a la Coordinadora de Jubilats en l’actual Ateneu Les Bases, en el Centre Cívic Joan Amades i, esporàdicament, al Pont de Vilomara» explica Pere Rubió. Precisament al maig es va jugar una confrontació de bridge al Pont de Vilomara amb la participació de dues parelles del Cercle Mercantil d’Igualada i sis parelles manresanes, resultant guanyadora la parella igualadina.

Al llarg de la història, hi ha hagut practicants del joc a Manresa. En certs moments han arribat a ser grups d’una cinquantena de persones, però sempre amb una certa inestabilitat pel que fa al lloc de reunió. Rubió explica que «des del 2011, la Coordinadora de Jubilats ha propiciat, i mai ningú d’una manera tan continuada, que puguin disposar d’un ajut i local que permet la pràctica del bridge».