Ahir a la tarda, el Teatre Comarcal fou l'escenari de la presentació del llibre Història musical de Solsona (1890-2010), obra de Josep Albets, que al llarg de set anys ha compilat informació sobre els solistes i els conjunts que han escrit les bandes sonores de la vida dels solsonins en els darrers cent vint anys. L'obra té gairebé 500 pàgines i unes 700 fotografies, la majoria de color i obra del mateix Albets, fotògraf de professió.

Tal com explica l'autor del llibre, el mètode que ha utilitzat per repassar la història musical solsonina ha estat, sobretot, "un treball de camp", mitjançant converses amb els protagonistes i records de familiars i amics. Així, Història musical de Solsona és un repàs exhaustiu i detallat de les formacions musicals que han amenitzat la vida de Solsona i han posat ritme i harmonia a la història de la ciutat, des dels mítics Planetes (una orquestra formada en gran part pels germans Planes, que va iniciar les seves actuacions l'any 1890 i va tocar fins al 1934) fins als noms més coneguts de l'escena musical actual, com són els casos de Roger Mas, Ivan Dach i Marta Serena, entre d'altres. D'altra banda, el llibre dedica moltes pàgines a l'Orfeó Nova Solsona, tant en la seva primera etapa (1919-1931) com en el seu renaixement, a partir de l'any 1960. Aquesta formació coral va exercir a la dècada dels seixanta una funció social de primer ordre, ja que es va convertir en punt de trobada de la joventut solsonina.

A partir d'avui i fins al dia 23 de desembre, la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal acollirà una exposició fotogràfica relacionada amb el llibre.